Äldreomsorgen prioriteras mest

Jobben är viktigast för att Vimmerby kommun ska vara attraktiv att bo i. Sen kommer miljö och livskvalité. Låg skatt kommer först i fjärde hand. Vimmerbyborna vill helst att kommunen lägger pengarna på äldreomsorgen.

Vimmerby2009-02-19 07:11

Det här kommer fram i den medborgarundersökning som kommunen låtit institutet Skop genomföra.
När det gäller frågan hur de kommunala pengarna ska användas vill allt fler att kommunen i första hand ska prioritera äldreomsorgen. 40 procent av de tillfrågade sätter äldreomsorgen först. Det är fem procentenheter fler än vid förra undersökningen för åtta år sedan.
Efter äldreomsorgen kommer utbildning på 18 procent, barnomsorg 14 procent, kultur- och fritidsområdet åtta procent och näringslivsarbete på sju procent.

Unga väljer kultur- och fritid
Främst är den den äldsta gruppen, 55-74 år, som prioriterar äldreomsorgen, 60 procent av den gruppen sätter äldreomsorgen först. Men även i mellangruppen 35-54 år vill flest, 36 procent, att äldreomsorgen ska prioriteras högst.
Bara i den yngsta gruppen, de mellan 18 och 34 år, kommer kultur- och fritidsområdet i första hand.
När det gäller utbildningssatsningarna tycker Vimmerbyborna att kommunen främst ska rikta in sig på grundskolan. 51 procent sätter en först av utbildningarna. Det är en minskning med 14 procentenheter jämfört med förra undersökningen.
Samtidigt ökar Vimmerbybornas stöd för yrkesutbildningar för det lokala näringslivet från 14 procent till 23 procent. Först på tredjeplats kommer gymnasiet som 15 procent av Vimmerbyborna anser att kommunens ska prioritera mest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om