Äldreomsorgen slipper sparkniven

- Vi kan inte ta mer i äldreomsorgen för att klara underskott inom familjeomsorgen, utan det får vi i så fall ta av våra överskott.

Vimmerby2012-10-04 06:19

Det säger kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk, M, sedan kommunstyrelsen tagit del av delårsbokslutet med socialnämndens stora underskott och nämndens kommande krismöte på fredag.
Enligt delårsbokslutet och framför allt prognosen för helåret 2012 gör nämnden ett underskott på runt 15 miljoner kronor.

Placeringar
Det är anledningen till nya socialnämndens krismöte. Fyra av de 15 miljoner bottnar inom gamla omsorgen, där LSS och funktionshinder krävt insatser för 2,5 miljoner kronor mer än vad som budgeterats för året. Äldreomsorgen ligger på drygt 1,5 minus. Också där beroende på att behoven av särskilt boende och av hemtjänst blivit högre än beräknat.
Parallellt med det dras gamla socialnämnden, alltså individ- och familjeomsorgen med ett underskott på runt elva miljoner kronor. I första hand beror det på att placeringarna av personer på hem för vård- och boende
samt i familjehem ökat dramatiskt.
- Kurvan pekar rakt upp, och många fall är helt nya familjer som socialförvaltningen av olika skäl inte känt till tidigare, säger Micael Glennfalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om