Förra veckan presenterade regeringens utredare Leif Lewin sin utredning om kommunaliseringen av den svenska skolan, som genomfördes 1991. Lewin slår fast att kommunaliseringen "till stora delar" är ett misslyckande - men att det är staten som bär ansvaret för att det har gått snett. Decentraliseringen gick för långt och fick ökade skillnader i resultat mellan kommuner, sjunkande resultat och försämrad status för lärarna som följd.
Utredningen tar inte ställning till om skolan ska återförstatligas eller inte.
Birgitha Sahlin är förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen i Vimmerby kommun, som är huvudman för kommunens skolor.
- Man kan inte säga att kommunaliseringen i sig lett till sämre resultat, men styrningen av ekonomin har blivit sämre. Vi ser bekymmer i att skolan inte är likvärdig mellan kommuner och mellan stad och landsbygd. Kommunerna måste finansiera små skolor med egna pengar. Det är det som oroar, säger Sahlin.
"Aldrig varit emot kommunaliseringen"
Birgitha Sahlin togs ut i strejk i protest mot kommunaliseringen av skolan.Drygt 25 år senare vill inte Vimmerbys förvaltningschef återförstatliga svenska skolan.- Jag hoppas verkligen att det inte blir så, säger hon.
Återförstatligande är inte lösningen på skolans problem. Det menar förvaltningschefen Birgitha Sahlin.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!