Aleris får markanvisningsavtal

En enig Kommunstyrelse beslutade på tisdagen att upprätta ett Markanvisningsavtal på Nybbleområdet med ett fastighetsbolag kopplat till Aleris.

Vimmerbys Kommunalråd Helen Nilsson och Tomas Peterson.

Vimmerbys Kommunalråd Helen Nilsson och Tomas Peterson.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2017-05-30 16:26

Avtalet innebär att bolaget kommer få tillgång till marken så fort detaljplanen ändrats. När det kan göras hänger i sin tur på de markundersökningar som pågår i området.
- Fornlämningsundersökningar pågår för att se så att det inte finns några gravplatser i området. Om det gör det ska de dokumenteras grundligt. Dessutom har Länsstyrelsen många ärenden av liknande karaktär på sitt borde just nu, vilket innebär att det är omöjligt att ge någon tidsprognos, säger Tomas Peterson och tillägger att man gjort vad man kan för att skynda på processen.
- Vi har delat upp undersökningen i två etapper så Aleris område görs klart innan övriga områden påbörjas.

Flera andra punkter på den digra dagordningen för Kommunstyrelsens sammanträde på tisdagen berörde också tomter och bebyggelse.
Det bekräftades bland annat att försäljningar av följande slutförs.
* Strömstyrkan köper en tomt på Ceosområdet genom Astralia fastigheter AB.
* Dollarstore köper en tomt på Ceosområdet genom fastighetsbolag Hammar förvaltning i Kumla AB.
- Tomterna på Ceosområdet har gått åt väldigt fort och det känns väldigt roligt. Nu finns det inga fler kvar där, säger Helen Nilsson.
En annan tomt som nu sålts är Lansen 9 i anslutning till området vid Gästgivarhagen där byggnation av marklägenheter redan pågår.

Kommunstyrelsen fick även ta del av information kring en inventering av tomter för framtida bostadsbyggande som har gjorts.
Utöver ett tiotal som redan är kända så har även en förstuide om förtätning gjorts.
- Det innebär att man tittar på om man kan nyttja överblivna tomma ytor i befintliga områden till att bygga på. Den första prognosen är att det finns ett 35-tal sådana ställen, men vi vill ha mer detaljer kring det innan vi kan gå ut och säga vilka områden det gäller, säger Helen Nilsson.

Vidare beställdes en ändring av detaljplanen för kvarteren Stören och Kiosken samt Krönsmon.
- För Krönsmon vill vi ändra så att det blir möjligt med lokaler för handel och kontor på tomterna närmast riksvägen, säger Tomas Peterson.
Vid kvarteret Kiosken (gamla Sibylla) vill man tillåta byggnation med upp till sex våningar med möjlighet för handel och kontor på de två nedre planen.
Vid kvarteret Stören (mittemot kyrkogården) vill man ändra i detaljplanen så att tre våningar tillåts istället för två.
- På den tomten är vi även angelägna om att få till ett markanvisningsavtal med det byggföretag från Göteborg som visat intresse före sommaren. Så att de kan komma igång så fort detaljplanen är klar, säger Tomas Peterson.

En fråga som debatterats hårt på sistone är planen på att bygga en ny förskola vid Skyttehagen. Från början var tanken att undersöka möjlighet för bostadsbyggande i området samtidigt. Där backar man nu.
- Det blev en livlig debatt kring detta så därför vill vi nu klargöra att vi endast beställer detaljplan för att bygga förskola och inget mer, säger Helen Nilsson.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om