20-årige Alfons satsar på politiken

"Det är väldigt spännande. Det är lite konstigt, jag har inte röstat i något val än, jag är bara 20 och var 16 i förra valet", säger Alfons Ambrosiani, som står på plats sex på Moderaternas kommunvalslista.

Alfons Ambrosiani har under sin skolgång varit engagerad i elevråd. Nu har han siktet inställt på en plats i kommunfullmäktige för Moderaterna.

Alfons Ambrosiani har under sin skolgång varit engagerad i elevråd. Nu har han siktet inställt på en plats i kommunfullmäktige för Moderaterna.

Foto: Privat

Vimmerby2022-03-17 06:00

Vimmerby Tidning når Alfons Ambrosiani på telefon. Han befinner sig i de österrikiska alperna på skidresa och berättar mer om sitt politiska engagemang efter en dag i backen. 

– Det började egentligen efter Vimmerby Tidnings artikel om skolluncherna, där jag var positivt inställd till kommunens val att ge oss 25 kronor per dag. Marie Nicholson kontaktade mig för hon tyckte det jag sa var klokt och hade sett att jag var medlem i Moderaterna, säger Ambrosiani.

Marie Nicholson bekräftar att det var så det gick till.

– Jag tyckte han uttalade sig klokt och fick se att han var medlem, så det är ingen värvning jag har gjort på så vis. Alfons har också varit med på lite möten, bland annat på möten i vårt lokala brottsförebyggande råd som en röst för ungdomar, säger Nicholson. 

Redan i ettan på Vimmerby gymnasium gick han med i Moderata ungdomsförbundet (MUF).

– Jag vet inte riktigt varför jag gick med i MUF, men jag minns att de var på skolan och kampanjade. Jag satt och snackade lite med dem i cafeterian, de hade lite roliga aktiviteter. Jag tyckte det verkade kul och då gick jag med. Sen har jag fortsatt att förnya mitt medlemskap, men inte varit så aktiv förrän nu.

Vilka hjärtefrågor har du inom politiken?

– Att göra Vimmerby mer attraktivt för ungdomar och få fler att vilja stanna kvar i kommunen. Jag själv vill bo kvar här och jag tycker inte att man ska behöva känna att man måste flytta nån annanstans, säger Ambrosiani och fortsätter:

– Jag har också som mål att få fler ungdomar intresserade av politik. 

Skolfrågor är också något som intresserar honom.

– Jag har ju gått i skolan, så jag vet hur det funkar. 

Att bidra till att sänka medelåldern i Moderaterna och eventuellt även i kommunfullmäktige känns bra, tycker han.

– Jag fick höra av Niklas, (Gustafsson, reds. anmärkning) som blev etta på listan, att man är ungdom i politiken tills man är 50 år, skrattar Alfons och fortsätter:

– Men det känns lite speciellt. Man har fått lite mer blickar och blivit lite mer offentlig sen listan släpptes. 

Framåt väntar ett intensivt arbete och Alfons Ambrosiani är inställd på att det blir mycket kampanjande fram till valet.

– Jag ser fram emot att lära mig allt, det är mycket att lära sig. Jag ser fram emot att testa på allting och att träffa nytt folk. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!