Alfons, 20, yngst av alla i nya fullmäktige

På måndagskvällen tog den nyvalda besättningen över makten i Vimmerby kommuns högsta beslutande organ. 16 av de 49 ledamöterna är nyvalda eller politiker som gör comeback. Yngst av alla är Alfons Ambrosiani, 20, som sitter i fullmäktige för Moderaterna.

Alfons Ambrosiani är med i Moderaterna, som numera är i opposition. I förra veckan blev det klart att Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet ska styra Vimmerby kommun de kommande fyra åren.

Alfons Ambrosiani är med i Moderaterna, som numera är i opposition. I förra veckan blev det klart att Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet ska styra Vimmerby kommun de kommande fyra åren.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-10-17 20:02

– Det känns spännande att få vara med och påverka och kanske få fler unga att stanna i Vimmerby eller i varje fall flytta tillbaka efter studier, säger Alfons Ambrosiani (M) inför sitt livs första fullmäktigemöte.

Han har en viss politisk erfarenhet med sig.

– Jag har varit med på möten i partiet och i en grupp som jobbar med Ceosvallen. När jag gick på gymnasiet var jag ofta med när politiker och elever träffades.

Efter valet den 11 september är Socialdemokraterna största parti, med 13 mandat, samma antal som under förra perioden. Moderaterna har tio platser, Centern åtta, SD sju, Vänstern sex och KD har fem ledamöter bland de 49.

Fullmäktige består numera av 18 kvinnor och 31 män. Det betyder att den nyvalda församlingen är aningen mindre jämställd än den som klev av i september. Den bestod då av 20 kvinnor och 29 män.

Snittåldern på de nya politikerna är 51,1 år. Socialdemokraten Lennart Nygren, 76, är äldst och yngst är alltså Alfons Ambrosiani med sina 20 år. Han är en av tre ledamöter som är under 30 år.

– Jag tror alla tycker att det borde vara fler ungdomar i politiken. Jag tycker det vore jättekul om fler vore med, oavsett vilket parti de är med i. Det var flera som var mer politiskt aktiva än jag på gymnasiet, men jag vet inte vad man kan göra för att få fler unga att ställa upp, säger Alfons Ambrosiani.

Som väntat valdes Leif Larsson (C) till ordförande i fullmäktige. Lennart Nygren (S) utsågs till förste vice ordförande och Jan R Andersson (M) till andre vice ordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!