Älgparkens nya ägare ser positivt på starten

Älgparken har nu varit i Jon och Sara Sebergs regi sedan första april. Vimmerby Tidning gör ett återbesök för att se hur det gått.

Älgen Erik mumsar glatt i sig potatisbitar som safarigästerna bjuder på.

Älgen Erik mumsar glatt i sig potatisbitar som safarigästerna bjuder på.

Foto: Ebba Lagergren

Vimmerby2021-07-30 14:00

Tidigare i våras tog Jon och Sara Seberg över som nya ägare för Virum Älgpark. Trots pandemin och restriktioner som satt begränsningar, är de övervägande nöjda när de summerar sommaren så här långt.

– Det har gått bra. Vi har nog svårt att gå plus minus noll den här säsongen, allt hänger på hur augusti blir. Samtidigt hade vi inte räknat med det första året, säger Jon Seberg.

Älgsafari är älgparkens huvudattraktion. Besökare kommer från såväl Sverige, Holland, och Tyskland som Polen och Ryssland för att se de ståtliga djuren på nära håll. För tillfället bor sju vuxna älgar och tre kalvar i hägnet på älgparken. Restriktionerna gör att safarivagnarna inte kan fyllas med lika många besökare som förut, men det finns en positiv aspekt i det, menar Jon Seberg.

undefined
Jon Seberg tog över som ägare för Virum Älgpark tillsammans med Sara Seberg i april tidigare i år.

– Det har blivit en tankeställare för oss. Vi har märkt att vi kan ge besökaren en mycket bättre upplevelse genom att inte fylla vagnarna. Därför kommer vi fortsätta att ha färre besökare i vagnarna nästa år, även om restriktionerna släpper.

Det finns de som kanske skulle tänkt att det var en dålig idé att ta över en verksamhet mitt i en pandemi. Jon Seberg tänkte tvärtom.

– Det var en av förutsättningarna jag såg när vi tog över, att det faktiskt var en pandemi. Vi har haft tid på oss att göra det bra direkt. Tack vare pandemin har vi kunnat smyga igång det här och faktiskt kunnat upprätthålla samma nivå som förut. Det känns väldigt skönt. Sen har vi haft väldigt stor hjälp av de förra ägarna Kjell och Helen, säger Jon Seberg.

Den dagen Vimmerby Tidning följer med på älgsafari är det ovanligt få älgar som kommer fram till vagnarna. De har precis blivit skrämda av personer som gått över gärdet bredvid deras hägn, trots skyltning om att det inte är tillåtet, och de håller sig därför på avstånd. Till slut vågar sig älgen Erik fram. Han äter glatt rå potatis ur handen på besökarna som jublar förtjust.

undefined
Den här gången var älgen Erik den enda som vågade sig fram till vagnarna.

 

undefined
Älgsafari på Virum Älgpark.

För Familjen Randhawa från Berlin i Tyskland var det första gången någonsin som de såg en älg. De var mycket imponerade över de stora djuren och inte det minsta besvikna över att det bara var en älg som kom fram.

undefined
Familjen Randhawa från Berlin gjorde ett besök i älgparken under semestern för att få se älgar för första gången.

– Det var en fantastisk upplevelse. Vi hade väldigt tur att älgen kom fram till just vår vagn, säger Eva Randhawa.

Besökarna var nöjda, men Jon Seberg menade att upplevelsen inte svarar upp mot hur den brukar vara. Därför valde han att ge alla besökarna pengarna tillbaka.

För Sebastian Johansson och Thilda och Leah Råbock är det tredje gången de besöker älgparken.
För Sebastian Johansson och Thilda och Leah Råbock är det tredje gången de besöker älgparken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!