Algot, 3, har Pippis pappa som största idol

Att barn har Emil i Lönneberga eller Pippi Långstrump som idol är kanske inte helt ovanligt men för Algot Olsson från Målilla är det en annan karaktär som gäller. Pippis pappa! ropar treåringen när han sitter längst fram i sin hemsydda kaptenskostym.

Algots mamma Ida vill hylla skådespelarna på Astrid Lindgrens värld, som hon menar gör ett jättefint jobb. "Han som är Pippis pappa vet precis vad Algot heter och hälsar alltid", säger hon. Pippis pappa spelas av flera personer och skådespelaren på bilden heter Jonatan Nettreus.

Algots mamma Ida vill hylla skådespelarna på Astrid Lindgrens värld, som hon menar gör ett jättefint jobb. "Han som är Pippis pappa vet precis vad Algot heter och hälsar alltid", säger hon. Pippis pappa spelas av flera personer och skådespelaren på bilden heter Jonatan Nettreus.

Foto: Ida Olsson

Vimmerby2023-11-06 19:30

I princip varje helg sedan Astrid Lindgrens värld öppnade i våras har Algot suttit längst fram i teaterpubliken för att med stora ögon följa sin favoritkaraktärs äventyr.

– Både jag och Algots pappa älskar Astrid Lindgren och vi har visat honom filmerna och så. Han fastnade för Pippi och vi åkte till Astrid Lindgrens värld första gången i våras och det var då han fastnade på riktigt för Pippis pappa, säger Algots mamma Ida Olsson.

Ida berättar att Algot ville stå längst fram och att han ropade "Pippis pappa! Pippis pappa!" när karaktären dök upp på teaterscenen. Hemma har treåringen tittat på föreställningen på teven och stått på soffkanten och dansat med, självklart med en piratflagga i högsta hugg. På det viset har han också lärt sig varenda danssteg i teatern. 

För barn med Emil i Lönneberga som idol finns både "myssen" och "byssen" att få tag i det finns inga särskilda utklädningskläder när man har pippis pappa som favorit. Därför fick Algots mamma Ida helt enkelt sy en kaptenskostym till honom.

– Jag köpte en vanlig kostym och sen köpte jag möbelband i guld som jag sydde på för hand, och sen bytte jag knapparna till guldknappar också. Han fick kostymen när han fyllde år och då hade jag också skrivit ett brev som att det kom från Pippis pappa och att det var hans gamla kostym som han hade när han var liten. Då blev han jätteglad förstås, säger Ida Olsson.

undefined
Så fort båten Hoppetossa lossar ankar har Algot varit snabb iväg för att springa bort till hamnen och hälsa på Pippi och hennes pappa.

På hösten när det blev kallare fick Algot en ullkappa i kaptensstil, även den med påsydda guldknappar och band. Favoritscenen är den när Pippis pappa är uppe på Villavillekullas tak med piratflaggan, och scenen när båten Hoppetossa kommer. Så fort den lossar ankar har Algot varit snabbt iväg bort till hamnen för att hälsa på karaktärerna.

– Jag har tappat räkningen på hur många gånger vi varit på ALV den här säsongen, men det är nästan varenda helg sedan det öppnade i maj. Den sista höstlovsveckan var vi onsdag, fredag, lördag och söndag med två Pippi-föreställningar varje dag. 

Så Algot verkar inte tröttna? 

– Nej, tvärtom. Idag var det första han gjorde att klä på sig sina kläder och sin hatt, sen ställde han sig på soffan med sin piratflagga och vill titta på Pippi på teve så många gånger vi hinner innan vi åker till dagis. Jag har inte tröttnat heller, att sitta och se honom leva sig in i det där är det bästa som finns tycker jag. Han har bara ögonen på Pippis pappa och det är jättefint.

undefined
"Jag har tappat räkningen på hur många gånger vi varit på ALV den här säsongen, men det är nästan varenda helg sedan det öppnade i maj", säger Algots mamma Ida. Och när familjen inte varit på ALV har de tittat på Pippi hemma i soffan.

Gillar han några andra karaktärer också?

– Han tycker att Kling och Klang är roliga och häftiga. Han har kollat lite på Emil också, särskilt soppskålen, men även där är det Emils pappa som är grejen. 

undefined
Efter sista föreställningen fick Algot en speciell present av sin Idol, nämligen två guldpengar till att köpa en egen skuta, precis som en riktig kapten ska ha!

Sedan några veckor tillbaka är ALV-säsongen över för i år och den fem månader långa väntan på att få återse idolen har börjat, men inte utan ett speciellt minne. Ida vill lyfta fram alla skådespelare i parken, särskilt Pippis pappa, som hon menar alltid har sett Algot och tagit sig tid att prata med honom efter föreställningarna. 

– De gör ett jättefint jobb och måste hyllas jättemycket. Han som är Pippis pappa vet precis vad Algot heter och hälsar alltid. Efter den sista föreställningen fick Algot fick en present, två guldpengar, för att han som Pippis pappa sa skulle kunna köpa sig en egen skuta som en riktig kapten. Det är kanske en liten grej för dem men de där guldpengarna har Algot sovit med, säger Ida Olsson. 

Astrid Lindgrens Världen från ovan.
Astrid Lindgrens Världen från ovan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!