Gränspolisen: Han kan flygas till Kosovo inom dagar

Alkind Berisha som greps av gränspolisen vid ett ingripande på gymnasiet i Vimmerby kan komma att skickas med ett flyg till Kosovo inom bara några dagar.

Leif Fransson är kommissarie vid gränspolisen i Region Syd. Han säger att Alkind Berisha kan komma att flygas till kosovo inom kort, utan övriga familjen.

Leif Fransson är kommissarie vid gränspolisen i Region Syd. Han säger att Alkind Berisha kan komma att flygas till kosovo inom kort, utan övriga familjen.

Foto: Björn Lindgren/TT

Vimmerby2021-10-26 18:00

– Absolut, kan det bli så. Han är myndig och kan utvisas utan övriga familjen. Exakt när och hur är svårt att säga, men det går flera plan till Kosovo varje vecka, så det kan ske på en dag, säger Leif Fransson, kommissarie vid gränspolisen i Region Syd.

Han förklarar den rådande situationen och gränspolisens agerande med att det finns ett utvisningsbeslut som avser hela familjen Berisha och att det vunnit laga kraft.

– Då är vårt uppdrag att se till att Migrationsverket beslut effektueras.

Hur gränspolisen visste att Alkind Berisha var tillbaka på gymnasiet på måndagen efter att ha varit borta i det närmaste ett par månader säger han ingenting om.

– Vi har letat efter familjen under lång tid och får löpande information, säger han.

Hur letar ni efter övriga familjen nu?

– Det tänker jag inte tala om för dig.

18-åringen greps i skolan av fyra poliser från gränspolisen. Alkind Berisha uppger att de hoppade på honom och att han trycktes ner på marken och att de satte handfängsel på honom.

Ska det gå till så?

– Det är poliserna på plats som bedömer hur gripandet behöver genomföras. Våra ingripanden är alltid känsliga och det är klart att man som utsatt för det tycker att man blir illa behandlad, säger Leif Fransson.

Vad händer nu?

– Han kommer att få lämna landet. Så vitt jag förstår handlar det om Kosovo och det är inga problem med resehandlingar och liknande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!