Alkoholsköterskan: då borde varningsklockorna ringa

Dricker du tre glas vin när kompisen nöjer sig med ett? Tar du en öl för att varva ner? Då ringer varningsklockorna, menar Else Skovsgaard, distriktssköterska på alkoholmottagningen i Vimmerby.

Else Skovsgaard är distriktsköterska på alkoholmottagningen Vimmerby. "Många vet inte ens om att det finns hjälp att få här."

Else Skovsgaard är distriktsköterska på alkoholmottagningen Vimmerby. "Många vet inte ens om att det finns hjälp att få här."

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2024-04-20 07:00

Utanför alkoholsköterskan Else Skovsgaards mottagning på hälsocentralen i Vimmerby händer det att folk skäms. Helst skulle hon vilja att skammen tvättades bort. Och att fler vågade sig hit.

– Jag har inga väntetider och stor flexibilitet och det krävs ingen remiss. Behöver man kan man oftast få en tid samma dag. Det kan också vara ett telefonsamtal som rätar ut en del frågor. Men många vet inte att det finns en alkoholmottagning här i Vimmerby.

Många fler än de som tar steget att komma hit skulle må bra av stödet som finns. 

– Folk tror att man måste vara i behov av antabus för att be om hjälp, men så är det inte. Visst finns det de som behöver det, och då ser jag till att man får det via läkare. För en del räcker det med ett samtal, ingen fråga är för liten. En del kommer också efter påtryckningar från andra, men då måste vi jobba lite för att komma in till kärnan. Man måste vilja själv.

Någon "typisk" patient har hon inte. Spännvidden i ålder är stor, från 20 till runt 80. Fördelningen kvinnor och män är jämn. En del dricker ett glas vitt vin till lunchen några gånger i veckan, andra behöver ta avgiftningssvängen förbi Västervik innan besöket.

undefined
Else Skovsgaard är distriktsköterska på alkoholmottagningen Vimmerby. "Många vet inte ens om att det finns hjälp att få här."

Else Skovsgaard har haft den här tjänsten sedan 2007. Rapporter och undersökningar har kommit och gått, vissa gränser har förflyttats, men en sak är ungefär densamma: vår inställning till alkohol.

– Den är i grunden att alkohol är bra. "Kom igen nu, ta en snaps och var som folk”. Det skulle vi inte säga om vi visste vad det kunde leda till. Det är fredagsmys med bubbel. Men i andra änden är det något fult och skamligt. Ingen vill bli stämplad som alkoholist.

Enligt Socialstyrelsens nya riktlinjer bör ingen dricka mer än fyra standardglas vid ett och samma tillfälle oftare än en gång per månad, och inte mer än totalt tio standardglas per vecka. Det motsvarar 7,9 liter på ett år. Riktlinjerna skapade debatt och många menar att de är orimligt låga.

– Tio standardglas är ändå cirka 2,5 flaskor vin i veckan. Om man dricker på den nivån hela tiden tror jag inte man kan hålla sig utanför riskzonen.

undefined
"När bag-in-box togs fram ökade kvinnor i åldern 50-75 sitt vindrickande med 325 procent på fyra år. Sitter du med en tom flaska öppnar du kanske inte en till, men boxen är inte tom förrän du tömt fyra flaskor", säger Else Skovsgaard.

Vad har de nya riktlinjerna lett till?

– Ingenting, känns det som. Det är inte fel att ha riktlinjer att förhålla sig till, men jag tycker att samhället misslyckats med att informera om vilka risker det handlar om redan vid ganska måttligt alkoholintag. Idag är det inte en kotte som inte vet att det är livsfarligt att röka. Men alkohol pratar vi inte om på samma sätt, jag träffar de som fortfarande tror att det är bra för hjärtat att ta ett par glas vin om dagen.

Vilka risker borde vi prata om?

– Det finns vetenskapliga belägg för att alkohol kan påskynda och förvärra ett 60-tal olika sjukdomar, bland annat cancer. Hur många vet att alkohol påverkar sömnen, vårt psykiska mående, vår diabetes, blodtryck? Det är ändå den enskildes val, men det vore bra med mer information, neutral och utan pekpinnar, så man själv kan ta ställning till om man vill utsätta sig för det här.

Enligt CAN:s uppskattningar kan det röra sig om så många som 3,3 miljoner svenskar som har ett riskbruk. Samtidigt har alkoholkonsumtionen sjunkit med 10-15 procent de senaste tio åren. När man sänker gränsvärdena så är det såklart fler som dricker över den gränsen.

– I Vimmerby kan man uppskatta att det kan handla om drygt 2 000 personer som har ett riskbruk.

Else Skovsgaard konstaterar att en grupp där drickandet ökar är bland äldre.

– De som slutat jobba. Många tycker att man har tid och möjlighet – och är värd ett glas vin eller två. 

undefined
Else Skovsgaard på alkholmottagningen har ingen "typisk" patient,. "Det är stor spridning i ålder, jämn fördelning mellan kvinnor och män och väldigt varierande problematik."

Folköl är också en fälla, säger hon.

– Jag har haft flera hos mig som inlett ett beroende på grund av folköl, som sänder signalen ”måltidsdryck” som man kan köpa i livsmedelsbutiken men ändå innehåller 4 cl alkohol. En öl blir två, sedan är det fotboll och sexpacken är slut men man kan köpa en ny i morgon.

När omgivningen säger något, när det syns utåt, då har det oftast gått långt. Det finns dock varningssignaler att ta på allvar.

Här är några:

• Du dricker tre glas vin när kompisen är nöjd med ett.

• Du dricker för att du är nedstämd, behöver varva ner eller för att lindra smärta.

• Du behöver ta en återställare dagen efter.

– När man har ganska grava problem och tittar bakåt kan man ofta se ”det var alltid jag som var fullast, gladast, mest allting, det var jag som hade blackouter och gick och frågade dagen efter vad jag hade gjort". Det kan man liksom se i backspegeln.

Nya riktlinjer

Enligt Socialstyrelsens nya riktlinjer bör ingen dricka mer än fyra standardglas vid ett och samma tillfälle oftare än en gång per månad, och inte mer än totalt tio standardglas per vecka. Det motsvarar 7,9 liter på ett år.

Folkhälsomyndighetens mått på standardglas: 

• 1 burk folköl 45 cl 

• 2 burkar lättöl

• 4 cl starksprit

• 8 cl starkvin

• 1 litet glas vin 15 cl

• 1 starköl 33 cl

Enligt Nationella folkhälsoenkäten 2019-2022 var procentandelen riskkonsumenter mellan 16 och 84 år i Vimmerby totalt 15, 6 och i Hultsfred 10,9.

Här finns stöd och hjälp: Alkoholmottagningar i Vimmerby och Västervik samt på hälsocentralen i Hultsfred.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!