All time high för skogsmarken

Priset på skogsmark i södra Sverige nådde ny rekordnivå förra året. I södra Sverige har prisbilden ökat med 5,6 procent på ett år och snittpriset i Småland hamnar hamnar på 612 kronor per skogskubikmeter. Det är dubbelt så mycket som för tio år sedan.
Det är spännande att se att det finns en stor framtidstro inom näringen, säger Magnus Engström, skogsfastighetsmäklare hos LRF Konsult, som igår redovisade prisutvecklingen på skogsmark för hela 2016.

När LRF Konsult summerar 2016 års försäljningar visar statistiken att priset på skogsmark stigit till högsta priset någonsin i södra Sverige. Magnus Engström, skogsfasighetsmäklare på LRF Konsult i Vimmerby, ser också en stor framtidstro inom näringen.

När LRF Konsult summerar 2016 års försäljningar visar statistiken att priset på skogsmark stigit till högsta priset någonsin i södra Sverige. Magnus Engström, skogsfasighetsmäklare på LRF Konsult i Vimmerby, ser också en stor framtidstro inom näringen.

Foto:

Vimmerby2017-01-27 18:10

Förra året blev ett rekordår i södra Sverige. Redan när halvårsrapporten för 2016 kom pekade siffrorna på fortsatt höga priser. Och nya rekordnivåer blev det. Försäljningarna som gjorts under 2016 har lett till de högsta skogspriserna någonsin i södra Sverige.

- Det är all time high och det är de mjuka värdena som har dragit upp priserna mer än råvarupriset, säger skogsfastighetsmäklare Magnus Engström.

Statistiken visar vad marknaden i genomsnitt varit beredd att betala för skogsmark. Priset varierar kraftigt kring medelvärdet och påverkas av faktorer som läge, kvalitet, vägnät, jakt och närhet till sjöar och vattendrag. Alla faktorer som påverkar och gör att en del fastigheter säljs till ett högre pris, andra till ett lägre.

Nyckeltalet är alltså inte ett sätt att värdera sin egen fastighet. Spridningsintervallen är stor beroende på de lokala förutsättningarna.

Snittet på de fastigheter som säljs i Kalmar län ligger på 40-45 hektar.

Det låga utbudet av skogsfastigheter till salu i en marknad med stor efterfrågan, som i södra Sverige, skapar ett köptryck som driver upp priserna.

- Det är spännande att se att det finns en stor framtidstro inom näringen. Det ser vi om inte annat på all expansion inom den gröna sektorn. Många företag i området är duktiga på att investera och av Skogsbarometern 2016 framgår att 65 procent av skogsägarna i Götaland anser att skog är en lönsam investering och flertalet svarar att de skulle investera i mer skog om de hade möjlighet.

En bromskloss är att service och utveckling på landsbygden inte går i takt med suget efter ett liv på landsbygden.

- Det är intressant för många, inte minst den yngre generationen. Om det finns en förlorad generation som inte tog över lantbruket efter sina föräldrar finns det idag många barnbarn som vill tillbaka till sin hembygd och har skaffat sig en adekvat utbildning. Tyvärr har den lokala utvecklingen på landsbygden avstannat och det ser vi när det gäller bland annat fiberutbyggnad och telefonisystem.

Intresset för att bli en duktig skogsägare är större än någonsin.

- Nyligen avslutade vi en skogsägarskola med rekordmånga deltagare. Många nyblivna skogsägare och många blivande, som kom med sina föräldrar. Ju mer kunskap man får desto mer intresserad blir man. Och en välskött skog ligger alltid högre i pris vid försäljning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om