Alla godkända en utopi

När 14 procent av niorna i Vimmerby kommun inte klarade behörigheten till gymnasiet och vänstern motionerade om särskilda åtgärder begärde fullmäktige en utredning om orsaker och åtgärder. I utredningen, som nu är klar, pekar Margareta Forsgren på flera orsaker till att andelen obehöriga nior varierat kraftigt under de senaste tio åren.

Margareta Forsgren.

Margareta Forsgren.

Foto:

Vimmerby2008-11-10 07:12

- Jag tror att stora delar av lärarkåren haft svårt att ställa om till det nya betygssystemet, och jag tror att de kommunala besparingarna från 1990-talet också spelar in, säger hon.
Margareta Forsgren är central verksamhetschef för grundskolan i kommunen och har gjort den utredning fullmäktige beställt. Där försöker hon hitta förklaringarna bakom varför andelen elever som inte klarar godkänt betyg i svenska, matematik eller engelska ökar.
Vänsterpartiet har motionerat i frågan och efterlyst åtgärder, samtidigt missade nära 14 procent av elever som gick ut nian 2007 behörigheten till gymnasiet.
Det är den högsta siffran någonsin, och vida större andel obehöriga nior än exempelvis åren 2001 och 2003 då knappt fem procent blev "icke godkända".
Margareta Forsgren bedömer att siffrorna från de senaste åren är mer realistiska.
- Skolvärlden har behövt tid för att lära sig att bedöma elevers kunnande på ett annat sätt än vad som styrde i de gamla systemet. Då var rabblande av fakta och provresultaten helt avgörande. I dag ska eleverna kunna förklara och analysera, säger hon.
Det här har inte kommunerna och lärarna hängt med på fullt ut från början, något som också Skolverket kritiserat kommunerna för.
- Samtidigt har även Skolverket lämnat kommunerna i sticket och inte givit den fortbildning som behövts, den sker först nu, säger Margareta Forsgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om