Alla gravstenar ska säkras

Tusentals gravar i Vimmerby pastorat måste säkras, enligt de nya reglerna som kommit till efter olyckan där en åttaårig flicka dog när hon fått en gravsten över sig.- Det här är ett stort arbete för kyrkogårdsförvaltningarna, säger Wiveka Kvillhammar, förvaltningsassistent i Vimmerby.Och att hitta gravrättsinnehavarna i de fall där åtgärder måste till kan bli rena detektivarbetet.

Vimmerby2012-11-02 07:13


Förra året dog en flicka i Bollebygd, när hon lekt vid en gravsten och fick den över sig. Olyckan har fått Svenska kyrkan att ta tag i problemet och enligt nya regler ska nu
landets gravstenar kontrolleras. Enligt de riktlinjer som Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation tagit fram ska en gravsten klara minst 35 kilos dragkraft utan att välta, något som kontrolleras genom belastning med fjädervåg. Dessutom ska fundamentet under jorden motsvara en tredjedel av storleken på gravstenen.
För många kommer det säkert som en överraskning att det är gravägarna som sedan ansvarar för att gravstenarna står stadigt och som får betala för eventuella åtgärder som måste utföras. Något som kan kosta flera tusenlappar.
- Det här är något vi kommer att få ta i och jag har ingen uppfattning om vad det kan kosta, men det är gravrättsinnehavaren som äger stenen, det gör inte kyrkan, säger Lars Fältjäger, kyrkoherde i Södra Vi-Djursdala församling.
Där har man precis inlett en inventering och ska gå över alla stenar på kyrkogårdarna på båda orterna för att se vilka som behöver åtgärdas.
- Vi börjar arbetet nu under hösten och jobbar på så långt vi hinner, så får vi fortsätta efter tjällossningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om