Minska elförbrukningen och pressa ner priset för alla

Osäkra prognoser för hur högt priset kan bli under vintern har satt fokus på elförbrukningen. I september i år sjönk förbrukningen i elområde 3 där Vimmerby ingår med 18 procent.

Använd inte mikron för att tina upp frusna matvaror, låta dem tina i kylen över natten. Det är ett av många små spartips Anders Håårdh ger för att minska hushållets elförbrukning.

Använd inte mikron för att tina upp frusna matvaror, låta dem tina i kylen över natten. Det är ett av många små spartips Anders Håårdh ger för att minska hushållets elförbrukning.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-10-22 07:00
undefined
Anders Håårdh är elhandlare på Vemab, Vimmerby Energi- och Miljö AB. Han säger att det är viktigt att alla, även de som har bra elavtal, gör vad de kan för att minska elförbrukningen.

– Jag tror de flesta gör det lilla extra och det behöver alla också göra. Även om man sitter på ett jättebra avtal själv har man ett solidariskt ansvar att sänka användningen för då sänker vi priserna för alla, säger Anders Håårdh, elhandlare på Vimmerby Energi- och Miljö AB.

Vad kan man då göra för att pressa ner sin elförbrukning där hemma?  

– Det finns massor att spara från ren lyxkonsumtion till många mindre åtgärder som också sparar el och pengar. I dag har många pooler, och hemmaspa. Det är lyxkonsumtion som kan kosta tusenlappar varje månad att ha igång. Det är det första man ska se över, säger Anders Håårdh. 

Ett annat bra sätt är att sprida sin elanvändning och använda så lite som möjligt mellan 06 och 08 på morgonen, lunchen och på kvällen när de flesta kommer hem från jobbet. Han visar ett exempel att vid klockan sju på fredagsmorgonen låg det rörliga spotpriset för en kilowattimma på 2,58 kronor. 

– Klockan 20 på kvällen hamnade priset på 28 öre, och på helgerna är det generellt sett lägre pris, så ju mer man kan styra sitt elektriska liv ju mer kan man spara, säger han.

När det gäller grundläggande åtgärder över tid pekar han på värmen och varmvattnet.

– Tilläggsisolera och se till att fönster och dörrar är täta. Sänker man innetemperaturen en grad motsvarar det fem procent av energiåtgången om man har någon form av eluppvärmning. Duscha på halva tiden så halveras förbrukningen av både vatten och energi.

undefined
Tvätta bara fulla tvättmaskiner och skippa torktumlaren är goda råd från elhandlaren.

Men det finns också många små åtgärder att ta till för att hålla ner sin elförbrukning, dämpa sin egen elräkning och bidra till att hålla ner elpriserna.

Här är tio tips från elhandlaren:

• Skippa handdisken.

• Fyll diskmaskinen.

• Sänk tvättemperaturen.

• Skippa torktumlare.

• Tina upp fryst mat i kylskåpet över natten, inte i mikron.

• Frosta kyl- och frys regelbundet.

• Sänk effekten på köksfläkten.

• Byt packning i otäta kranar.

• Använd led-lampor.

• Undvik standby-lägen.

– Att TV, dator, stereo, mikron står i stand by och inte används och att mobilladdaren sitter i uttaget även när man inte laddar är ungefär 800 kronor om året med ett elpris på tre kronor.

Nu går vi in i den mörka årstiden och närmar oss advent och jul, behöver vi skippa den traditionella belysningen?

– Nej, men låta det lysa med måtta. Ställ en timer så det inte lyser hela natten och hela dagen.

undefined
Jo då, det är helt okej att låta adventsljusstaken lysa även i elkrisen. Men med måtta och använd gärna timer, lyder elhandlarens råd till Vimmerbyborna.
En mobilladdare som sitter kvar i eluttaget fortsätter att dra ström.
En mobilladdare som sitter kvar i eluttaget fortsätter att dra ström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!