"Alla har inte råd att göra nåt kul"

Sommarlovet är härligt. Eller trist och långtråkigt. Det beror på vem man frågar. I Majblommans sommarlovsrapport "Alla mina kompisar reste till olika ställen" framgår det tydligt att många föräldrar saknar resurser att ge barnen ett bra sommarlov.
- Bidrag till sommaraktiviteter står för en stor del av ansökningarna till oss. Det är långt ifrån självklart för alla att ha råd att åka någonstans, säger Charlotte Andersson Lilliehorn, kassör i Majblommans lokalförening i Vimmerby.

Vimmerby2015-06-18 23:07


Ett bidrag så man kan ta med ungarna till Ölands Djurpark, High Caparall eller Liseberg - eller ett säsongskort till Astrid Lindgrens Värld på hemmaplan. Så ser de vanligaste ansökningarna ut hos Majblomman Vimmerby. I alla fall till sommaren. Till jul är det julmat, till vintern varma kläder och stövlar.
Varje år lämnar Majblomman Vimmerby bidrag på 70 000-80 000 kronor till barnfamiljer i Vimmerby, Tuna, Frödinge och Storebro.
- Totalt sett har vi haft fler ansökningar i år än tidigare och ansökningarna som har koppling till sommaren och sommarlovet står för en stor del, säger Charlotte Andersson Lilliehorn.
I Majblommans omfattande riksrapport om barns villkor på sommarlovet framgår det att 29 procent av svenska skolbarn får klara sig på egen hand i minst en vecka på sommarlovet. Några barn är ensamma hemma i hela nio veckor.
För att kunna garantera sitt barn ett gott sommarlov behövs resurser. 2014 delade Majblommans lokalföreningar ut 5,3 miljoner kronor i bidrag till behövande barn inför sommarlovet. Ansökningarna gäller allt från att kunna köpa en baddräkt i rätt storlek till att kunna åka på lägerskola med kompisarna.
Undersökningen visar att föräldrar i snitt lägger 8 000 kronor på sitt barns sommaraktiviteter. Det förekommer att familjer spenderar upp till 100 000 kronor.
Andra lever på marginalen.
- Vi stöttar barn upp till 18 år. Många har det tufft ekonomiskt och att man lever i en svår situation framgår verkligen i ansökningarna, där en hel del väljer att berätta mycket om hur de har det. Det är nog en spärr att ta sig över bara att söka bidrag hos oss. Vi jobbar självklart med tystnadsplikt och har man tagit det steget att vända sig till oss förtjänar man att behandlas med respekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om