Den tankegången ligger bakom ett nytt direktiv i skollagen, och har lett till att den styrande majoriteten gett barn-och ungdomsförvaltningen i uppdrag att se över vilka åtgärder som behövs för att nå målet: Alla barn som går ut första klass ska kunna läsa.
– Förvaltningen ska ta fram vad som behövs. Handlar det om extra lästid, specialpedagoger, stöd till föräldrar eller vidareutbildning? Det är det vi vill veta, förklarar Marie Nicholson, M.
– Jag har sett det själv och vet att barn kan dölja att de inte kan läsa, säger Christina Sorsa, KD.
– Den kreativitet de tar till för att dölja sin okunnighet kunde hellre användas till annat, menar Marie Nicholson.
När staten införde läsa-skriva-räkna-garantin som började gälla den 1 juli i år, skickade de inte med några statliga pengar. Det är upp till kommunerna att se till att det fungerar, och att det inte innebär merarbete för pedagogerna i skolan. Hur mycket pengar som ska läggas på läskunnighetssatsningen vill Vimmerbypolitikerna inte säga. Ännu.
– Uppdraget förvaltningen får innebär en utökad ram för vår nämnd, och kommer in i budgetarbetet nästa år. säger ordföranden i barn- och ungdomsnämnden Peter Karlsson, C. Jag tror att vi får tillbaka mycket om vi gör satsningen tidigt.
När den första avstämningen görs i februari får man se vilket stöd som behövs. Rent konkret kan det handla om att tillsätta några tjänster, kanske en specialpedagog.
– Kommunbudgeten ska vi hålla, framhåller Marie Nicholson.