"Alla ungdomar måste få chansen att prova UF-företag"

UF-företagandet växer - i Kalmar län har antalet elever som driver UF-företag ökat med 40 procent. Men I Vimmerby kommun pekar det åt rakt motsatt håll. Eftersom det bara är eleverna på ett enda program på gymnasiet som jobbar med UF-projekt är underlaget litet.
- Om det inte händer något har vi inga UF-företag alls i Vimmerby om några år. Det här är en trend som måste brytas snabbt. Alla elever som vill måste få chansen att prova, säger Marcus Alsér, ordförande i Företagarna och mentor för flera framgångsrika UF-företag från Vimmerby.

Vimmerby2014-12-05 07:54


Flera undersökningar visar att elever som drivit UF-företag har nytta av det senare i livet. De blir egna företagare eller chefer i högre utsträckning än de som inte har UF-erfarenhet. Men det handlar inte bara om det, säger Marcus Alsér, ordförande i Företagarna och UF-rådgivare i Vimmerby.
- Det finns inget självändamål i att alla ska bli företagare. Det viktigaste är att ungdomarna genomgår en positiv personlig utveckling. Många som tyckt det varit läskigt att ringa ett samtal har blivit fullfjädrade säljare och det stärker förstås självförtroendet.
Tobias Carlsson, regionchef för UF i Kalmar län, säger att den kanske bästa effekten av UF-företagande ligger i hur man blir som anställd.
- Företagen behöver duktiga, driftiga anställda. UF-företagare blir ofta just det.
Med det i ryggen tycker båda att det är synd att UF inte har en mer prioriterad roll i skolan i Vimmerby. Sedan ekonomiprogrammet flyttades till Hultsfred är det bara eleverna på handels- och administrationsprogrammet som har entreprenörskursen, där man driver UF-företag, som obligatoriskt ämne. Det betyder i år 29 elever. Nästa år sex elever. Året därpå fyra elever.
- Om det fortsätter har vi inga UF-företag alls i Vimmerby 2018, och det vore allvarligt för både skolan och Vimmerby som kommun, säger Marcus Alsér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om