Vetenskapen påstår att det kan bero på vår inomhusmiljö och att vi tar bort vårt skydd genom för stor renlighet. Men det konstiga är, att innan tillsatserna i mat blev kemiska så var också allergier och eksem mindre vanligt.
Tidigare naturliga tillsatser
För 30 år sedan var många tillsatser helt naturliga och Citronsyra E 330 gjordes av skalet på omogna citroner, Sorbinsyra E 200 och Natriumbensoat E 211 gjordes av rönnbär respektive lingon. I dag är dessa tre och många andra tillsatser kemiskt tillverkade och väldigt långt från de naturliga tillsatserna som fanns en gång i tiden. Dessutom var det förr ovanligt att företagen blandade i tillsatser mer än nödvändigt. Idag är tillsatser mer regel än undantag och mer än hälften av våra varor innehåller onödiga tillsatser, som finns där bara för att göra varan billigare, vackrare, förhöja smaken eller för att förlänga hållbarheten onödigt länge.
Det är inte ovanligt att allergier hos små barn är orsakat av det mamman åt under graviditeten. Äter mamman t.ex. för mycket fria obundna glutaminsyror, så ökar risken att barnet ska födas med astmaliknande reaktioner.
De vanligaste fria obundna glutaminsyrorna är Natriumglutamat E 621 och Jästextrakt. Om mamman dricker energidrycker, äter kostillskott eller annat som innehåller Sukralos E 955, så ökar risken att barnets thymuskörtel skadas och denna körtel är mycket viktig för att motverka allergier och eksem. Om mamman inte kan amma eller inte ammar tillräckligt länge, så kan också risken för allergier och eksem öka.
Du kan minska dina problem
Många allergier, eksem och faktiskt även psoriasis kan man påverka genom att äta rätt mat. I många fall är vitaminer och att man höjer sitt eget immunförsvar viktigt, men även att man tar bort de tillsatser som kan bidraga till att förvärra problemet.
Av de drygt 300 tillsatser som får användas i Sverige, kan minst 80 orsaka allergiska reaktioner, eksem eller förvärra de problem man redan har. 12 av tillsatserna kan t.ex. förvärra psoriasis.
Allergierna ökar
De senaste 30 åren har allergier och eksem ökat kraftigt i vårt land. Man räknar med att var tredje person lider av någon form av överkänslighet. Vissa lever med det från det de föds och under hela livet, medan andra har allergier eller eksem en kortare tid och då oftast som barn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!