Allt fler djurklappar under granen

Sju av tio mattar och hussar köper julklappar till sina husdjur. ”Djuren är en del av familjen och de flesta vill ge dem lite extra till jul”, säger Elin Zeilon, som har fullt upp i sin djuraffär i Vimmerby.

Tomteleksak till hund.

Tomteleksak till hund.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-12-21 08:00

En frökolv till burfågeln, klösställning till kissen eller ett tuggben modell större till hunden. Zoobranschen har lika stor julrusch som handeln i övrigt. Svenska smådjursägare spenderar gärna en del av julklappskassan på sina pälsklingar.

– Ofta är det lite trögt i början av december, men sista veckan innan jul är det knappt så vi hinner gå på toaletten. Omsättningen ökar rejält, säger Markus och Elin Zeilon, som driver Djurproffsen i Vimmerby.

Just nu är julscarfsen till katter slut och hundgodiset går som smör. En undersökning som Husdjurspanelen gjorde för något år sedan visar att 30 procent köper för mellan 100 och 200 kronor. 14 procent lägger över 500 kronor på julklappar åt husdjuren. Vi handlar djurklappar för ungefär en halv miljard årligen.

– Jag tycker inte att det är så konstigt att människor vill skämma bort sina djur med något gott eller en leksak, de är älskade familjemedlemmar som man bryr sig om, säger Elin.

Till hundar är det vanligast att man köper leksaker, aktiveringsspel, tuggpinnar och belöningsgodis.

– En del kanske kostar på sig en ny bädd eller ett nytt halsband eller koppel. Ofta är julklapparna sånt man ändå köper annars, men gäller det ätbart kan det bli något som är extra gott, lite lyxigare blötfoder till katter är det många som köper.

Men det är inte bara katter och hundar som får något på julafton.

– Många köper något ätbart till sin kanin eller hamster och det är inte ovanligt att vi slår in julklappar även till akvariefiskar. Då brukar det vara foder eller utsmyckning till akvariet. Någon gång har vi också slagit in fiskar i paket, men då måste julklappen öppnas snart.

De flesta som köper djurklappar vill ha dem inslagna, men det finns lite att tänka på.

– Hundar kan tycka att det är stimulerande att öppna sitt paket, så här gör vi en särskilt hundvänlig inslagning, som är mer lättöppnad och ska man ha en liten knorr med snöre rekommenderar vi att man tar bort den innan hunden får sin julklapp.

Ger man hunden något som luktar frestande gör man bäst i att inte låta julklappen ligga under granen.

– Hundar har bra luktsinne och det kan sluta med att alla paket är sönderrivna och hunden får i sig massor av papper och snören. Och färska ben ska absolut inte ligga inslagna någon längre tid, de behöver luft.

Ska man köpa ett djur i julklapp måste man fundera ett par extra varv.

– Vi har en beställning på en geckoödla och en kanin nu till jul. Man kan absolut köpa ett efterlängtat djur i julklapp om det är ett genomtänkt beslut och man är medveten om vilken skötsel djuret kräver – och att det kan handla om tio års ansvar. Att spontanköpa ett djur i julklapp för att barnen tjatar är däremot helt förkastligt.

Så skyddar du ditt husdjur i jul:

Glaskulor är farliga för lekfulla djur. Går de sönder kan de skära sig illa på dem.

Förankra granen så att den inte välter.

Presentsnöret på julklapparna kan ge svåra skador på tarmarna om djur äter upp dem.

Låt inte julmat eller godis stå framme obevakat.

Undvik ätbara paket som chokladaskar under granen.

Var extra uppmärksam med mat och godis vid besök hos släkt och vänner som inte är djurvana.

Håll ett öga på mindre barn som är generösa och bjuder på godsaker.

Ta reda på vilken klinik i din närhet som har jouröppet under helgerna.

Källa: If

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om