Allt fler säljer sina begagnade cyklar

Att reparera och fixa till gamla cyklar och gräsklippare är för Johnny Johansson en hobby. "Hemma hos mig är det gräsklippare och cyklar överallt"
Att reparera och fixa till gamla cyklar och gräsklippare är för Johnny Johansson en hobby. "Hemma hos mig är det gräsklippare och cyklar överallt"

Begagnade cyklar är en ökande trend. Allt fler Vimmerbybor väljer att sälja sina cyklar vidare via internet.

Vimmerby 12 april 2021 16:00

Ifjol hade köp- och säljsajten Blocket rekord i antal cykelannonser och årets första månader vittnar om att trenden med begagnade cyklar fortsätter. I Vimmerby lades under årets första kvartal 55 procent fler cykelannonser ut jämfört med året innan.

– Vi har sett att begagnathandeln med cyklar växt stadigt de senaste åren, vilket också fick mer fart utav pandemin. Nu är det också brist på nya cyklar vilket gör att efterfrågan på begagnade går upp ännu mer, berättar Blockets presschef Tero Marjamäki och tillägger att växande trender för hälsa och hållbarhet kan vara ytterliggare anledningar till det ökande intresset för andrahands cyklar.

Förutom Vimmerby har även Hultsfreds kommun sett en stark ökning i antal cykelannonser under årets första kvartal jämfört med samma period 2020. En ökning med 125 procent. Enbart under mars ökade antalet cykelannonser totalt med 57 procent i Kalmar län jämfört med mars ifjol. Medianpriset för cyklarna ligger både i länet och i Vimmerby på 1700 kronor.

I Vimmerby kommun är Johnny Johansson en av dem som valt att sälja begagnade cyklar på internet.

–Det är min hobby och avkoppling på helgen. Jag tycker om att köpa in gamla cyklar, göra i ordning dem och sälja dem vidare, berättar han.

–Fördelarna med det är att folk kan få en hyfsat bra cykel för en billig penning. Nackdelarna att ibland när det bestämts att folk ska komma och titta så dyker de inte upp och hör inte av sig. Men överlag skulle jag säga att det är mest positivt och jag har inte haft någon som varit nervös för att de ska råka köpa en stöldcykel. Visst kan det hända sådant på internet men då tror jag att det oftast gäller lite finare cyklar, inte sådana som jag skruvar på, säger Johansson.

En annan som provar att sälja sin cykel på internet är Inga Thor.

– Det är behändigt och bra. Jag vet inte vad jag skulle ha gjort annars, då hade cykeln kanske bara blivit stående. Jag går ju inte till en cykelaffär med en begagnad och urvuxen barncykel. Sedan få vi se om jag kan få den såld, hittills har det inte varit så stort intresse.

Även Johnny Johansson är förvånad av att intresset för cyklarna inte har varit större.

–Jag har sålt några, mest intresse har det varit för lite mindre barncyklar, men det har pratats så mycket om cyklar så jag trodde nog att fler skulle höra av sig.  Men det gör inte så mycket jag har i alla fall haft mycket nöje av att få göra inordning dem.

Begagnade cyklar

Så många procent förändrades antal cykelannonser och pris på Blocket under första kvartalet jämfört med samma period 2020.

Vimmerby:

+55 % annonser 

Medianpris: 1700 (-55 )

Hultsfred:

+ 125 % annonser 

Medianpris: 1100 (- 60 %)

Eksjö

- 52 % annonser 

Medianpris: 1850 (- 24 % )

Källa: Blocket

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa