Fler danska och norska turister väljer Vimmerby

Idag kan turister spara mycket pengar på grund av den låga svenska kronan. Det gynnar turistnäringen i Vimmerby. "Det är rea för danskar i Sverige", säger Emelie Madsen på turistbyrån.

Lene Glarfeldt, Zander Vestergaard Bøk, Søren Christensen och Silje Vestergaard Bøk från Danmark är på shopping spree.

Lene Glarfeldt, Zander Vestergaard Bøk, Søren Christensen och Silje Vestergaard Bøk från Danmark är på shopping spree.

Foto: Maria Fabien

Vimmerby2024-08-01 06:00

På torget hittar vi en dansk familj som verkligen uppskattar den låga svenska kronan. För hundra danska kronor för de 145 svenska enligt Forex valutakurs. De brukar ta färjan mellan Helsingör och Helsingborg och nu har de tagit sig hela vägen upp till Vimmerby.

– Jag gjorde ett kap på en sodastreamer och patronerna är mycket billigare i Sverige, säger Lene Glarfeldt.

Hon får medhåll av barnbarnet Silje Verstergaard Bæk, 10 år som också ska passa på att handla i Sverige.

– Jag ska köpa kläder, smycken, väskor, ett mjukisdjur och smink, säger Silje.

Det sistnämnda protesterar farmor Lene Glarfeldt mot och farfar Søren Christensen säger att det är "junk" alltihop. Vi undrar vad han ska handla för något.

– Ingenting. Det är jag som ska betala för allting, säger han och skrattar.

Lillebror Zander Verstergaard Bæk ska köpa leksaker. Farföräldrarna berättar att de varit i Oslo i sommar och att det hade varit otroligt billigt att äta där.

undefined
Lene Glarfeldt, Zander Vestergaard Bøk, Søren Christensen och Silje Vestergaard Bøk från Danmark är på shopping spree.

Vi har pratat med Kent Skaate, företagschef och vice VD på Vimmerby Sparbank.

undefined
Kent Skaate berättar om när han var i Danmark under 1980-talet då den svenska kronan var starkare än den danska. – Jag skulle betala med svenska kontanter och förväntade mig ett lägre pris, men då sa butiksägaren "En krone ær en krone", säger Kent Skaate och skrattar.

Varför är den svenska kronan så låg?

– Svenska kronan är som en kork i havet. Den svajar upp och ner. Sverige är ett litet land och därför känsligt för händelser i omvärlden. Vi befinner oss i en lågkonjunktur med få människor som vill och kan investera, framför allt inom byggsektorn, säger Kent Skaate.

Han nämner även kriget i Ukraina där Ryssland påverkar intresset för att våga satsa på de nordiska länderna, men även Sveriges ambitioner med klimatomställningen. Det handlar i slutändan om tro, tron på att Sverige är ett stabilt och tryggt land att investera sina pengar i, säger han.

När kommer den svenska kronan att bli starkare? 

– Det kommer vända, men det är svårt att säga när. Inflationen har gått ner. Analytikernas prognos är att det vänder 2025, säger Kent Skaate.

undefined
Emelie Madsen på turistbyrån. Hennes efternamn avslöjar danskt släktskap i familjen.

På turistbyrån arbetar Emelie Madsen och hon har koll på hur det ser ut med statistiken. Det har kommit ovanligt mycket turister i sommar och speciellt från Danmark.

– Det hörs mycket danska och tyska i Vimmerby just nu. Vi har ingen gästnattstatistik ännu. Det kommer efter sommaren. Men den digitala statistiken från vår hemsida visar på en markant ökning för just danska besökare, både vad det gäller boende och aktiviteter, säger Emelie Madsen.

Ökningen gäller även i de sociala medierna där interaktionen har dubblerats från förra året. Hon berättar att det generellt är stor ökning för både svenska och internationella turister. Hon har släktingar i Danmark och de understryker motivet till att åka till Sverige på semester.

– Det är rea för danskar i Sverige, säger hon.

undefined
På turistbyrån visar den digitala statistiken i de sociala medierna att danskar ligger i topp.
undefined
Rebecca Lundell på hotell Ronja berättar att det har varit mer än dubblet så många tursiter från Norge i år.

Bakom disken på hotell Ronja finns Rebecca Lundell som är ansvarig för receptionen. 

– Vi har sett en betydande ökning av turister som började redan förra året och nu är det ännu mer, säger hon.

Det är ofta gäster som kommer utan att ha bokat innan och då gäller det att vara kreativ i att försöka lösa ett boende med kort varsel.

– Jag blir lika förvånad varje gång när de säger att de har kört i tre timmar bara på känn, utan någon klar planering. De tittar in för att se om det finns plats, säger Rebecca Lundell.

Här märker hon en viss skillnad mellan turisterna.

– När vi säger att vi bara har sviten ledig brukar inte danskar tveka så länge, utan kör på det. Här är svenskar lite mer restriktiva och drar sig för ett dyrare boende. Tyskarna är ofta flexibla vad det gäller komforten. De kan tränga ihop sig två i ett enkelrum när det kniper, säger hon.

Rebecca Lundell berättar att hon upplever att tyskarna i första hand är här för att uppleva naturen och lägger inte lika stor vikt vid boendet. Många gånger har de gjort en turné runt till de större städerna och jämför servicen och bemötandet med Vimmerby.

– Vimmerby får alltid högt beröm, säger Rebecca Lundell.

Precis innan vi ska gå kommer en kollega ut och sticker fram en lapp till Rebecca Lundell.

– I år har vi haft mer än dubbelt så många norska turister, säger hon.

Den norska och svenska kronan är nästan på samma nivå idag, men Norge har generellt högre priser än i Sverige. Fast det tycker inte farfar Søren Christensen från Danmark och klappar på sin mage.

– När vi var i Oslo och åt mat kostade det bara 109 kronor för två personer. Det var superbilligt, säger han.

Tips på resan

Kent Skaates tips för semestrande svenskar i utlandet:

* Res om möjligt till länder som inte har euro

* Undvik kontanter. Ha ett extra betalkort ifall olyckan är framme. Idag kan du även betala med din mobil eller smartwatch

* När du får frågan om du ska betala i svensk eller utländsk valuta, välj alltid den utländska, eftersom det tillkommer avgifter och kursen kan vara dålig

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!