Allt fler vill ha med hunden på jobbet

Hundägandet har under pandemin ökat och med det har önskan efter att ha med hunden på jobbet växt. Linda Lennartsson har i tio år haft med Sparky till salongen.

Linda Lennartsson på Frisöraltején i Vimmerby har haft med chihuahuan Sparky till jobbat i tio år.

Linda Lennartsson på Frisöraltején i Vimmerby har haft med chihuahuan Sparky till jobbat i tio år.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2021-09-05 20:00

I en undersökning gjord av Agria Djurförsäkrings ska omkring uppger 18 procent av hundägarna att de efter pandemin kommer att ta med sig hunden till jobbet. Någon som har erfarenhet kring hur det fungerar i praktiken är Linda Lennartsson på Frisörateljén i Vimmerby. 

– För mig har det fungerat jättebra. Sparky var varit med sedan han var åtta veckor och nu är han tio år, berättar hon. 

Anledningen till att hon från första början valde att ta med Chihuahuan var för att inte behöva åka hem och rasta på lunchen. 

– När möjligheten ändå fanns så tog jag den. För mig har det varit underbart skönt eftersom jag inte behövt stressa hem på dagen eller fixa så att någon annan kunde gå ut med honom. Själv är han nöjd när han får vara där jag är. 

undefined
"Ibland frågar folk efter honom om de inte ser att han är här" berättar Linda Lennartsson.

Reaktionerna på att Sparky varit i salongen menar hon endast varit positiva. 

– Han underhåller folk medan de är här. Ofta ligger han nere i källaren men när han är uppe i salongen är det många som går förbi och vill klappa honom. Ibland har han tröstat ledsna barn som inte velat klippa sig så han sprider mycket glädje. 

Både personlighet och träning menar hon har gjort att det fungerat så pass bra. 

– Jag tror att det har hjälpt att han från början lärde sig att hans plats var på pläden. Det skulle inte ha gått om han sprang omkring eller smet ut när någon öppnade dörren. Det fungerar också eftersom han är så glad mot allt och alla. Han är inte heller skällig vilket inte skulle ha gått. 

undefined
Frisöraltején ligger sedan 2019 på Sevedegatan 41.

För de som vill börja ta med sig hunden till jobbet menar hon att det är viktigt att först kolla vad arbetsplatsen har för bestämmelser och höra sig för så att ingen är allergisk. 

– Hos oss har vi har redan parfymer och andra produkter som inte är allergivänliga så då påverkar det inte så mycket att det är en hund här också. Men situationen är ju olika för olika arbetsplatser. 

undefined
"Han har inget emot att gå till jobbet. Han är nöjd så länge han får vara där jag är. Men när klockan är efter 18 tycker han att det är dags att gå hem", berättar Linda Lennartsson med Sparky i knät.

Bland de större arbetsgivarna i Vimmerby är svaret ofta nej på frågan om en hund tillåts. Så här svarar några större arbetsgivare i kommunen:

Ljunghäll: 

– Det är klart att det kanske skulle gå att lösa någon dag om någon fick problem och behövde ha med sig hunden. Men generellt så har vi svårt att släppa in hundar här. Framförallt då de flesta av våra anställda jobbar i gjuteriet, säger vd Anders Melin.

Astrid Lingrens Värld:

– Vi ser inte att man har hunden med sig till jobbet, mest utifrån ett allergiskt perspektiv. Både med tanke på egen personal men också externa partner som vi har en hel del möten med under kontorstid, menar Lena Möller, marknad och försäljningschef. 

Frödinge Mejeri:

– Det är stenhårt i livsmedelsbranschen så även i kontorsdelen är det nej för hund, berättar produktionschef Anders Törngren. 

Arla Foods:

–Vår ställning här på Arla i Vimmerby att det inte är möjligt att ha med husdjur på jobbet, menar Magnus Dahlblom, Site Director.

Vimmerby Kommun:

– Kommunen har inte sett något behov för en generell bestämmelse då detta inte varit någon vanligt förekommande fråga. Kommunen följer arbetsmiljölagen som säger att det ingår i arbetsgivarens arbetsmiljöarbete att bedöma om hunden utgör en risk för ohälsa. Utifrån att ingen ska behöva må dåligt på jobbet. Skulle en kollega bli allergisk är det arbetsgivarens skyldighet att se till att hunden lämnar arbetsplatsen. Detta kan även omfatta hundrädsla om den innebär att en anställd mår dåligt, berättar Moa Sheldon, system- och lönehandläggare.

Lämna hunden ensam

Hundar är flockdjur och trivs inte att vara ensamma. Enligt lag får man inte heller lämna hunden utan tillsyn för länge. En tränad vuxen hund brukar klara av att vara ensam fyra till fem timmar per dag. En åttaveckors valp kan däremot oftast inte vara ensam alls utan måste tränas. Rastning måste ske regelbundet med hänsyn till hundens ålder och hälsotillstånd. De allmänna råden säger att hundar bör rastas var sjätte timme dagtid, valpar och äldre hundar dock oftare.

Källa: Svenska Kennelklubben

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!