Allt om nya höstmarknaden: "Förväntar oss mycket folk"

I helgen är det dags för Möt o mat, en uppgraderad version av förra årets mat- och höstmarknad. Arrangörerna hoppas på ett ännu bättre event än förra året och har bland annat mångdubblat antalet matvagnar på food courten.

Henrik Hemmingsson, Guldkant, och Martina Andersson, Stadshotellet, håller i rodret för höstmarknaden i minst tre år framåt.

Henrik Hemmingsson, Guldkant, och Martina Andersson, Stadshotellet, håller i rodret för höstmarknaden i minst tre år framåt.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2024-09-27 06:00

Förra hösten arrangerade Stadshotellet och Guldkant en höstmarknad som bjöd på både street food och irländsk punk. Marknaden kördes lite på prov och satsningen var en frukt av tidigare års klena uppslutning av knallar och besökare på den "vanliga" höstmarknaden.

Trots det envist blåsiga vädret slog den nya marknadsvarianten väl ut i fjol och i våras kom beskedet att samma arrangörer tar över marknadsrodret från och med i år och för tre år framåt. Och på lördag är det alltså dags igen. 

– Vi är så taggade och det ska bli superkul! Vi förväntar oss mycket folk, säger hotellchefen Martina Andersson.

Arrangemanget kommer att bestå av tre delar, ett serveringstorg (food court), en marknad med ett 20-tal utställare och småskalighet i fokus samt ett föreningstorg där de 11 deltagande föreningarna kan visa upp sig och hålla aktiviteter. 

– Vi är så nöjda med uppslutningen, säger Henrik Hemmingsson, restaurangchef på Guldkant.

Merparten av försäljarna på marknaden är lokala och fokuset ligger på mat.

– Det kommer att vara bland annat hembakat bröd, godis och bakverk. Sen har vi också ett samarbete med restaurangskolan där årskurs tre kommer att sälja sådant som de gjort. Sen kommer bland andra också Vibo smide och Korka kvarn, även Vimmerby Spritfabrik kommer och de ska ha olika gin-provningar på vår uteservering, säger Martina.

Hur omsorgsfullt har ni valt ut knallarna?

– Vi är kräsna och har fått förfrågningar som vi faktiskt fått tacka nej till eftersom vi tycker att det inte passar på just den här marknaden. Vi vill koppla det här till kvalité och hellre att de som kommer får känna att de kan sälja mycket och får lönsamhet.

undefined
Såhär såg det ut på torget i i oktober förra året, när Stadshotellet och Guldkant anordnade både höstmarknad och höstfest på kvällen.

Förra året fanns endast en matvagn på torget, i Guldkants och Stadshotellets regi. I år utökas det till sex stycken och utöver det finns hotellets och Bakfickans menyer också att tillgå. 

– Vi har crêpes, hamburgare, korv, mexikanskt, munkar, bland annat, säger Martina.

 Martina och Henrik berättar att mycket arbete ligger bakom eventet och att de gissningsvis lagt 100 timmar på förberedelser. Företagsprofilen Marie Alsér har gått in och jobbat med marknaden på konsultbasis.

– Vi känner att kvaliteten blir bättre och bättre i och med jobbet som vi lägger ner. Att vi tog in Marie har avlastat oss och vi hade varit ännu tröttare utan henne. Vi tycker också att kommunen har varit väldigt bra att ha at göra med i det här också, säger Martina.

Alla som köper mat på mattorget kommer att kunna äta den på antingen Bakfickans uteservering, hotellets uteservering eller vid bänkar som kommer att finnas på torget, oavsett var man handlat. Vimmerby Spritfabrik kommer. Något man dock inte kommer att kunna köpa på torget i år är alkohol.

– Alkoholtillståndslagen är ganska fyrkantig och kräver att alla mataktörer har varsitt tillstånd samtidigt som vi ha ett gemensamt, säger Martina.

Det kommer man däremot att kunna göra på uteserveringen på Stadshotellet.

– Vi stod i valet och kvalet om vi skulle göra som förra året och ha ett inhägnat område där vi står för mat och dryck eller om vi skulle göra så här. Vi ville ha mer variation på maten och upplevde föra året att även våra gäster ville ha det, säger Henrik.

undefined
Henrik Hemmingsson, restaurangchef på Guldkan, och hotellchefen Martina Andersson arrangerar den nya marknaden tillsammans. "Vi känner att kvaliteten blir bättre och bättre i och med jobbet som vi lägger ner", säger Martina.

Flera butiker i stan håller öppet extra länge i samband med marknaden och nytt för i år är också att marknaden avslutas med en fest på Guldkant, bara för trettioplussare. Temat blir Oktoberfest och restaurangen håller öppet som vanligt fram till klockan nio. Därefter är bara de som fyllt 30 välkomna och till den festen är hälften av de cirka 150 biljetterna sålda.

– Vi räknar med att det blir mycket folk och vi har ett begränsat antal som får plats hos oss. Många eftersökte ett häng för trettioplussare efter julhelgen och vi väljer att satsa på det och se hur det går. Vi kommer att ha på oss Oktoberfestkläder i personalen och serverar mat och öl på samma tema, säger Henrik.

Annat som händer på torget på lördagen är bland annat att bandet Sigges Jazztrio bjuder på musik vid tre tillfällen under dagen, Vimmerby handel ordnar ponnyridning och att flera olika idrottsföreningar och Kulturskolan står för en rad aktiviteter. 

– Vi kommer att ha en marknadsgata som gå längs med Storgatan, förningarna finns utanför Bakfickan och matvagnarna står längre ner på torget, mot Stadshotellet, säger Martina.

undefined
På torsdagen? Gamla vanliga Storgatan i Vimmerby. På lördagen? Ett virvlande marknadsmyller!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!