Allt pekar på att nämnden lyckas hålla nollan

Barn- och utbildningsnämnden ser ut att ha fått ordning på ekonomin. "Ligger man elva miljoner minus så blir det bara besparingar hela tiden, men nu känns det som att vi till nästa år kan göra några satsningar istället och det är positivt."

Peter Karlsson ser positivt på att barn- och utbildningsnämnden ser ut att nå ett nollresultat.

Peter Karlsson ser positivt på att barn- och utbildningsnämnden ser ut att nå ett nollresultat.

Foto: Jimmy Karlsson/Sofie Olsson

Vimmerby2021-09-23 11:38

Det säger Peter Karlsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

Den budgetuppföljande kvartalsrapporten pekar på att nämnden lyckas med ett nollresultat. Trots det finns det några verksamheter som går minus.

– Det är lärcenter framför allt där statsbidragen har minskat för oss. Sen är det interkommunala ersättningar som vi har sett att det kommer öka en del, men det är andra verksamheter som går bättre så vi lyckas ändå hålla vårt resultat.

Effektiviseringsarbetet hos förvaltningen fortsätter. Under onsdagen tog nämnden beslut om att ta bort en tjänst.

– Förvaltningen har kommit fram till att det är möjligt att minska med en tjänst på den centrala förvaltningen. Det blir inga uppsägningar utan det sker genom en pensionsavgång och det är en ekonomtjänst som vi tar bort.

Under några år har det arbetat två ekonomer på förvaltningen för att få bättre koll på ekonomin. Men nu tycker Karlsson att man hittat rutiner och mallar som gör att man kan klara sig utan den extra ekonomen. 

– Om man som rektor inte har koll på ekonomin och vilka pengar man har att röra sig med så är det inte lätt att hålla budget och det har vi jobbat hårt med. Men samtidigt har det varit en åtstramning, det har inte varit någonting extra någonstans utan alla har fått hålla igen, alla har gjort ett jättearbete ute på områdena och jag är stolt över det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!