– Jag tror att vi är ganska förskonade i Vimmerby. Problemen finns absolut, det förekommer unga som missbrukar och som vi inte upptäcker förrän efter flera år. Men i ett nationellt perspektiv så ligger vi bra till, säger Anders Degerman, enhetschef för folkhälsa och ungdomsverksamhet, Vimmerby kommun.
SVT Nyheters kartläggning ger en oroande bild av drogbruket. På många håll i landet uppger nu beroendevården att droganvändandet kryper ner i åldrarna, med allt yngre patienter med tunga missbruk.
– Inom psykiatrin upplever de att fler i åldersgruppen 18-25 år har ett mer avancerat och mer destruktivt missbruk än tidigare. Polisen ser flera ungdomar i 14-15-årsåldern som håller på med narkotika nu jämfört med för några år sedan, säger Lena Lindgren, utredare vid Landstinget Västernorrland.
Socialstyrelsen delar bilden av att gruppen ungdomar med tunga narkotikaproblem växer. En lägesrapport från februari i år visar att andelen unga som vårdas på sjukhus för drogrelaterade diagnoser har ökat med närmare 100 procent mellan 2006 och 2015.
Också i Vimmerby finns unga som provar, och ibland återkommande, använder narkotikaklassade preparat, säger Ulrika Passmark chef för enheten för socialpsykiatri och beroende, Vimmerby kommun.
– Vi kan inte påvisa att det skett någon markant ökning hos oss. Vi arbetar direkt med de unga som kommer till socialnämndens kännedom, för att bryta bruket av dessa preparat. Vi arbetar också förebyggande och preventivt tillsammans med andra aktörer och samverkan är väldigt viktigt. Det krävs också ett förändringsarbete om värderingar, normer och attityder för den enskilde och för samhället i stort.
En av utmaningarna är att narkotikaklassade preparat är mer tillgängliga än tidigare.
– Det handlar om mer specifik spridning genom olika sociala medier och andra digitala plattformer. Det är också vår uppfattning att tillverkning av narkotikaklassade preparat blir alltmer sofistikerad, vilket är oroande. Det dyker ständigt upp nya preparat och substanser, som ännu inte blivit narkotikaklassade.
Anders Degerman, som är chef för kommunens folkhälso- och drogförebyggande arbete, ser den allt mer liberala synen på droger och den ökade tillgängligheten som en stor utmaning.
– Hela vuxenvärlden måste vara på tå, vara nära våra unga och våga ta diskussionen. Det är också viktigt att vuxna pratar med varandra. Det är svåra frågor, utvecklingen går fort och vi måste hjälpa varandra.
Men han tycker ändå att Vimmerby är förskonat, i jämförelse med många andra.
– Vi jobbar bland annat med Örebromodellen, vilket innebär att gymnasiet är bättre på att upptäcka och tillsammans med socialtjänsten arbetar med ungdom och föräldrar.
Ungdomspedagog Anja Persson kan inte heller se några tendenser till att drogmissbruket ökat bland unga i Vimmerby.
– Jag kan egentligen bara utgå från de drogvaneundersökningar vi gör, och det ger naturligtvis inte en heltäckande bild men ändå en fingervisning. Vi har länge legat på en oförändrad låg nivå, där fem procent av eleverna i tvåan på gymnasiet svarar att de någon gång testat narkotika. Det visar svaren från undersökningen som gjordes 2015, resultatet från 2017 håller vi på att sammanställa.