Almarna tas bort

De flera hundra år gamla almarna vid Pelarne kyrkogård har gjort sitt. - Några av dem är ihåliga tio meter upp på stammen, säger trädplockare Magnus Hjort, som fått uppdraget att göra kyrkogårdsbesöket säkrare.

Vimmerby2008-06-04 06:46


Magnus Hjort, som kallar sig trädplockare, precis som hans företag heter, manövrerar sin kranbil med en fjärrkontroll på magen och det ser enkelt ut när greppklon på kranen tar tag i ett stycke alm och sågklingan sedan gör jobbet på några sekunder. Han jobbar från toppen och neråt och trädet plockas bit för bit - han behöver aldrig klättra upp i träden för att få ner grenarna.
Nu är det de gamla almarna vid Pelarne kyrka som ska bort. Tolv träd som i århundraden gett lummighet och skugga. Klart att vyn blir en helt annan. Klart att folk frågar.
- Det är känsligt med träd och jag är van vid att folk kommer och undrar varför jag ska ta ner träden. Men de allra flesta förstår när man förklarar att träden är dåliga.
Efter provborrningar har konstaterats att almarna fått den besvärliga almsjukan och nu har länsstyrelsen gett sitt godkännande till att träden tas bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om