Älö Trä växer så det knakar

Det råder växtvärk hos Älö Trä AB. Produktionslinjerna ska effektiviseras, lokaler kompletteras med stora tält och så söker man efter mer personal. Detta tack vare den stora efterfrågan som nu råder inom husindustrin. – Vi gör stora investeringar för att kunna fortsätta utvecklas inom husproduktion, säger ägaren Peter Anemyr.

Foto:

Vimmerby2016-12-17 06:00

När ökningen av modulhusproduktionen i Västervik tog stopp på grund av att Migrationsverket inte fullföljde avtalen med flera kommuner, växer istället Älö Trä som underleverantör till husindustrin. Inför 2017 är orderprognosen redan runt 40 miljoner kronor.

– Med de nya investeringar vi gör kan vi klara en omsättning på 100 miljoner kronor de närmaste åren, säger Jan Ställborn, operativ styrelseordförande för Älö Trä.

Rekordprognos

Det är en rejäl expansion som skett inom Älö Trä sedan 2005, det år Peter Anemyr startade företaget. Det som började med små toaletthus efter stormen Gudruns framfart i skogen på Älö gård, har sedan dess utvecklats till ett samarbete med BoKlok, Anebyhus och Hjältevadshus, dit företaget i huvudsak levererar mellanväggar, bjälklag, förråd, utetrappor och balkonger.

– Det är här vi växer. Prognosen för 2016 är 60 miljoner kronor. Enbart under november 2016 omsatte vi 9,3 miljoner kronor, lika mycket som under hela 2013. Som jämförelse omsattes fyra miljoner under 2012, säger Peter Anemyr.

Även Älö Träs samarbetspartners har glädje av den ökade omsättningen.

– Vi tycker det är roligt att växa tillsammans med de lokala företagen, det gäller framför allt Materialmännen, RT Plåt, Nilssons Åkeri och Tomas Tak. Vi har även ett gott samarbete med Vimmerby Sparbank.

Vill växa inom förädling

Under 2014 flyttade Älö Trä hela sin produktion till före detta Nordiska Fanérfabriken i Vimmerby. Här hyr bolaget cirka 2500 kvadratmeter produktions- och lageryta samt kontor av Byggklason AB.

– Men vi behöver större lokalyta. Därför sätter vi nu upp 500 kvadratmeter tält, säger Jan Ställborn.

– Det kan även bli aktuellt att bygga ut de lokaler där produktionen av mellanväggar sker.

Antalet anställda är för tillfället 39 och Älö Trä har nyligen utökat till tvåskift. Inom den närmaste tiden räknar företaget med att anställa ytterligare sju till tio personer.

– Vi söker personal till såväl tillverkningssidan som konstruktionsavdelningen. Detta eftersom vi vill växa inom förädling och kunna hjälpa kunderna med konstruktions- och tillverkningsritningar.

– Vi jobbar även med rekryteringen av en ny vd.

Fler toaletthus

Men även när det gäller produktionen av toaletthusen avser företaget att expandera. I nuläget är det kommuner och länsstyrelser som är kunderna.

– Vår vision är att hjälpa till att höja besökskomforten på offentliga toaletter, till exempel på badplatser och i naturreservat, säger Peter Anemyr som i dagarna levererat en toalettbyggnad i lärkträ till Tivedens nationalpark.

När det gäller modulhustillverkningen är man inte främmande för att återuppta produktionen.

– Det finns ett stort intresse och vi har fått flera förfrågningar. Det finns absolut en möjlighet att starta den igen, säger Jan Ställborn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om