Alsér ska förenkla småföretagens vardag

Nu har startskottet gått för Kristina Alsérs jobb att leda utredningen, som ska sätta strålkastaren på onödigt krångel för de minsta företagen. ”Det här är något jag brinner för, och självklart hämtar jag konkreta exempel från min vardag”, säger hon.

Kristina Alsér, Locknevi, har satt igång med sin fjärde utredning - den här gången handlar det om att förenkla regelverk för de minsta företagen.

Kristina Alsér, Locknevi, har satt igång med sin fjärde utredning - den här gången handlar det om att förenkla regelverk för de minsta företagen.

Foto: Rebecka Malmström Forsgren

Vimmerby2020-09-10 06:00

Hon har varit framgångsrik företagare, landshövding i Kronoberg och är ordförande i Tillväxtverket. Nu kavlar Kristina Alsér, Locknevi, upp ärmarna för att leda sin fjärde utredning. Den här gången handlar det om en hjärtefråga – förenklingsarbete.

Utredningen ”Enklare regelverk för mikroföretagande och en modernare bokföring” har försenats, men nu finns två utredningssekreterare på plats och det är dags för verkstad.

– Jag går igång på att förenkla vardagen för småföretagare. Det som är bra för mindre företag är också bra för de större. De små företagen är oerhört viktiga, men också förbisedda.

En hel del material, rapporter och underlag finns redan. Förenklingsarbete är inget nytt under solen och man behöver inte börja på ruta ett.

– Det är en stor utredning med flera ben, men vi kommer att fokusera på att identifiera och analysera de största, tyngsta och dyraste regelverken och lämna förslag på förbättringar.

Vilka regelverk tror du är företagens värstingar?

– Jag vill inte föregå utredningen, men det jag av egen erfarenhet vet är viktiga områden är attityder och bemötande från myndigheter, lika behandling oavsett i vilken kommun eller län man verkar - och kortare handläggningstider.

Covid-19 har påverkat spelplanen för företagen. Kristina Alsér säger att pandemin öppnat fönstret för förändring.

– I många kommuner har man visat flexibilitet och serviceanda, något som det pratats om i så många år. Har man kniven mot strupen går det att förenkla och underlätta, och mycket av det som kommit fram på grund av Covid-19 är bra förändringar, som kan bli vardag.

Van att gräva där hon står kommer kommunerna i Smålandslänen och Östergötland att vara särskilt intressanta och hennes koppling till Vimmerby kommer att avspeglas i utredningsarbetet.

– Nästan allt jag gör bottnar i den verklighet jag kommer från. Jag tycker om att vara konkret, och prata med företagen direkt. Under sommaren har vi sett vad Kraftsamling Vimmerby åstadkommit efter Astrid Lindgrens Världs stängning.

Utredningen ska vara klar i början av nästa år. Kristina Alsérs förhoppning är att den inte ska bli hyllvärmare.

– Utredningar blir sällan kioskvältare, men målet är att den ska bli en checklista för företag, organisationer och kanske lagstiftare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!