Alsérs trÀdgÄrd nÄgot alldeles extra

Sollidens grönskande oas Ă€r inte helt lĂ€tt att överblicka, vilket Ă€r avsikten. Den bestĂ„r av mĂ„nga olika rum som flyter in i varandra, det finns alltid en öppning som leder vidare till nĂ€sta omrĂ„de. Jan och Kristina AlsĂ©r har verkligen lyckats nĂ€r det gĂ€ller att vĂ€cka nyfikenhet – och avkoppling.

Jan och Kristina Alsér lever med sin trÀdgÄrd. Ett intresse som stÀndigt ger nya idéer och ny energi. Foto: Lena Dahlberg

Jan och Kristina Alsér lever med sin trÀdgÄrd. Ett intresse som stÀndigt ger nya idéer och ny energi. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Vimmerby2017-08-08 08:00

Ginkgo, tulpantrÀd och hÀngblodbok. Koreansk gran, solfjÀderlönn och kÀrrek. Alsérs trÀdgÄrd gömmer mÀngder med olika trÀd, men ocksÄ en japansk körsbÀrslund, en kinestrÀdgÄrd och en rhododendrondal. Den stora lummiga trÀdgÄrden omgÀrdas av kuperad hagmark, och spÀnnande trollskogar. PÄ gÄrden Solliden Àr det alltid nya projekt pÄ gÄng, till glÀdje för sÄvÀl vuxna som barnbarn.

Solliden finns dokumenterat frÄn slutet av 1700-talet och styckades av frÄn Locknevi SÀteri pÄ 1930-talet. I paret Alsérs Àgo kom den lilla skogsgÄrden 1982. Jan och Kristina bodde i Linköping, men ville flytta ut pÄ landet.
– Första gĂ„ngen vi var hĂ€r och tittade blommade körsbĂ€rstrĂ€den. Andra gĂ„ngen linnĂ©orna. Men det fanns varken vatten, avlopp eller elektricitet. Sommaren 1983 bodde vi i husvagn under tiden vi renoverade, eller rev rĂ€ttare sagt. I januari 1984 kunde vi flytta in.

I början fanns varken tid eller ekonomi att utveckla trÀdgÄrden, istÀllet hade man matnyttiga odlingar och nÄgra fÄr, Highland cattle och höns.
– Vi började utöka trĂ€dgĂ„rden i mitten av 1990-talet. Sedan dess har vi haft minst ett projekt per Ă„r.
MĂ„nga av ”rummen” har renoverats, en trĂ€dgĂ„rd blir ju aldrig klar, det vill vi inte heller, sĂ€ger Kristina som alltid har nya idĂ©er nĂ€r de gamla Ă€r förverkligade.

MÄnga gÄnger Àr det den varierade tomtens beskaffenhet som inspirerar till nya projekt. Kuperad och stenig, dÀr det fortfarande finns kvar en del av skogens ursprungliga trÀd och örter.

Den 12 000 kvadratmeter stora trÀdgÄrden ramas in av en gÀrdesgÄrd. SÀkert en kilometer lÄng, tror Jan Alsén. Förutom att den Àr vacker uppfyller den ocksÄ syftet att markera mot vildsvinen.

NĂ€r Kristina och Jan behöver koppla av en eftermiddag gör de gĂ€rna det pĂ„ sitt sommarstĂ€lle – som ligger nĂ„gra rum bort i trĂ€dgĂ„rden. Poolen, som fick sin placering tack vare att stormarna Gudrun och Per Ă„samkade en mindre avverkning, ligger lite undanskymd med gles blandskog som nĂ€rmaste granne.
– Att stĂ„ i uteduschen och se ut över trĂ€dgĂ„rden, det ger en bra start pĂ„ dagen. En syn som jag tar med mig nĂ€r jag Ă„ker ivĂ€g pĂ„ arbete, sĂ€ger Kristina.

I nÀrheten av poolomrÄdet Àr ett helt nytt rum pÄ vÀg att bli klart. Ett orangeri dÀr utsikten över den gÀrdesgÄrdsinhÀgnade hagen och rhododendrondalen blir nÄgot att se fram emot.
– Det skulle bli sommarens stora projekt, men sĂ„ kom rensningen av dammen i vĂ€gen, sĂ€ger Jan lite klurigt.

En rensning som resulterade i att den 22 Är gamla dammen istÀllet fylldes med 35 kubikmeter jord. Runt omkring har Kristina och Jan lagt ner mycket arbete pÄ en terrasserad slÀnt som tÀcks av bland annat nÀvor, sÄpört, rhododendron och azaleor. DÀr vattenspegeln var finns numera fyra vilstolar, omgÀrdade av ett tiotal japanska körsbÀrstrÀd.

Om de hinner njuta av sin magnifika trÀdgÄrd? Det gör de, intygar paret Alsér. Men tillÀgger att de inte ser trÀdgÄrden som arbete, utan som avkoppling, ett sÀtt att hÄlla igÄng och ett lustfyllt gemensamt intresse.

Kristina och Jan Alsér pÄ vÀg ner genom sitt nyaste projekt: att anlÀgga en ny del dÀr det tidigare var en stor damm med intilliggande rabatter.
Kristina och Jan Alsér pÄ vÀg ner genom sitt nyaste projekt: att anlÀgga en ny del dÀr det tidigare var en stor damm med intilliggande rabatter.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om