Alternativ till nyår framför tv:n

Ofrivillig ensamhet gör storhelgerna till en pina för många människor. Nyårsafton är inget undantag. Det här vill Lena Bohman och Marita Nilsson göra något åt och därför har de bokat bord - för flera - på restaurang Thai Fu Qing. - Vill man ha en trevlig kväll tillsammans med andra är det bara att hänga på.

Vimmerby2011-12-14 07:34


"Och vad ska du göra i nyår då?"
För många är det ärliga svaret på den frågan "titta på tv" eller "sitta framför datorn".
Ensamheten upplevs ofta som tyngre när storhelgerna står för dörren.
- Det finns så många olika skäl till att man är ensam. Idag är det många som är utan jobb. Kanske har man inte familj eller släktingar på nära håll och det är lätt att man halkar ur det sociala livet. Vissa har sitt umgänge via Facebook - men det är inte alla som är med där heller, säger Lena Bohman.

Ringde runt
Hon vet själv hur det kan vara. Första nyårsaftonen som nyinflyttad i Vimmerby tillbringade hon i tvättstugan, bara för att få dagen att gå.
- Usch, det är knappt att man vill säga det. Men å andra sidan tror jag många känner igen sig.
I fjol kom hon och kompisen Marita Nilsson på en idé. Nyårsafton närmade sig och de vågade vägra ensamheten.
- Vi ringde några vi kände och kollade om det fanns intresse att fira nyår tillsammans på restaurang. Och det fanns det. Det fina är ju att ingen behöver handla, laga mat, städa eller diska. Bor man själv bor man dessutom ofta litet och det är inte så enkelt att bjuda hem folk.
De blev sisådär femton personer, som samlades på restaurangen Thai Fu Qing.
- Vi fick en jättetrevlig kväll, vi pratade och åt och timmarna bara flög iväg. Så det här kände vi att vi ville göra om och sprida till flera.
I år hoppas man att gänget ska bli ännu större och det är fritt fram för förslag på vad kvällen kan innehålla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om