ALV-affären anmäls till EU-kommissonen

Vimmerby kommuns försäljning av Astrid Lindgrens Värld blir nu en EU-fråga. Det är Den Nya Välfärden och kommuninvånaren Björn Boethius som tillsammans står bakom anmälan om att försäljningen bryter mot EG-rätten. Samtidigt begär parterna att Förvaltningsdomstolen ska avvakta EU-kommissionens besked innan överklagan mot fullmäktigebeslutet avgörs.

Vimmerby2010-02-17 07:10

- Vi gör det här främst av två skäl, dels gör svenska kommuner generellt mycket fel i dag, det är en form av "vänskapskorruption" och "svågerpolitik" och man tittar inte på vad som är bästa budet, och för det andra handlar det om att man inte förvaltar skattemedel på bästa sätt om man säljer kommunal egendom till underpris som vi anser att man gör i det här fallet, säger Micha Velasco, som är företagarombudsman på Den Nya Välfärden och också juridiskt ombud för Björn Boethius som överklagat kommunfullmäktiges beslut.

"Budgivare väger tyngre"
Björn Boethius står också bakom ett av de två bud som lagts på ALV kort före fullmäktiges beslut att godkänna affären mellan Vimmerby kommun Förvaltning AB och Saltkråkan.
- Det faktum att Björn Boethius också är budgivare gör att han också står med som anmälare till EU-kommissionen.
- Ja, vi hade kunnat göra den anmälan själva, men vi bedömer att han genom att vara budgivare är direkt berörd av kommunens agerande och därmed kan det väga tyngre, säger Micha Velasco.

Svensk dom bör vänta
Parallellt med anmälan till EU-kommissionen där man hävdar att kommunens försäljning är att betrakta som otillåtet statsstöd, det vill säga otillåtet stöd med offentliga medel genom att man säljer för ungefär 15 miljoner under alternativa bud, vill man också att den pågående processen i den nya Förvaltningsrätten i Linköping ska vara vilande till EU-kommissionen har fattat sina åtminstone i ärendet.
- Mycket av de här perspektiven är ny juridik, och jag vill mena att svensk lagstiftning och EG-rätten krockar i flera avseenden, och det kan ha sina problem att stirra sig blind på den svenska lagstiftningen, för EU-rätten har företräde, och därför är det bra om det svenska rättsväsendet avvaktar beskeden från EU, säger han.
I en inlaga till Förvaltningsrätten kräver parterna också att den redan verkställda affären ska hävas, också det i avvaktan på beskeden från EU.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om