ALV-affären gick rätt till

Vimmerby kommuns försäljning av aktierna i Astrid Lindgrens Värld är nu definitivt fullständig i alla avseenden. De överklaganden som följde efter affären för tre år sedan har behandlats av tre svenska domstolar samt EU-kommissionen. Alla har kommit fram till att det inte finns något att invända mot i affären.

Vimmerby2013-02-05 07:30

I slutet av förra veckan fick Vimmerby kommun besked från EU-kansliet i Bryssel att EU-kommissionen inte ser några skäl att ens pröva om Vimmerby kommun ägnat sig åt otillåtet statsstöd då man sålde 70 procent av aktierna i ALV till Saltkråkan AB 2010.
Bakom anmälan till EU-kommissionen stod stiftelsen "Den nya välfärden" som tillsammans med kommuninvånaren Björn Boethius ansåg att kommunen sålde aktierna för billigt, och det skulle därmed vara detsamma som att gynna en enskild näringsidkare, i det här fallet Saltkråkan AB.
EU-kommissionen väljer att inte ta upp anmälan till prövning. Som underlag finns också beslut i tre svenska domstolar, dit samma klaganden vänt sig med överklaganden mot fullmäktiges beslut från den 25 januari 2010 där politikerna godkände att  Vimmerby kommun Förvaltning AB sålde 70 procent av aktierna till Saltkråkan för 34 miljoner kronor.
Först togs överklagan upp i förvaltningsrätten som ansåg att kommunen inte hade gjort sig skyldig till något brott mot kommunallagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om