"ALV-affären olaglig"

Vimmerby kommuns försäljning av större delen av ALV kan stöta på nya hinder. Nu bedöms försäljningen som olaglig och i strid med både kommunallagen och framför allt EU-rätten.

Vimmerby2008-11-15 05:05

- I den nuvarande formen är det så. Kommunen måste värdera bolaget och lämna ut det på anbud. Det nuvarande priset gynnar ett enskilt företag och det är olagligt, säger juristen Micha Velasco.
Han arbetar på enheten Företagarombudsmannen, som är en del av tankesmedjan Den Nya Välfärden.
- Vi bevakar kommunala försäljningar, och ser till att kommunerna följer lagen.
Han nämner flera fall där Företagarombudsmannen vunnit rättsprocesser, bland annat i Karlskrona och Åre.
- I Åre sålde kommunen en tomt till Konsum för två miljoner trots att Lidl bjöd sex miljoner. Det slutade med att Konsum måste betala mellanskillnaden, säger Micha Velasco.
Nu läser han in sig på Vimmerby kommuns försäljning av ALV.
- Det här är ett mycket intressant fall, även om det är annorlunda och en krångligare situation än de vi tidigare arbetat med. Men vi skiljer på rättigheterna och det kommunen säljer. Det är som vi ser det två olika saker. Jag riktar in mig på marknadsvärdet. Det är inte så svårt att värdera kassan, campingen, byggnader och marken, och direkt kan man ju se att det är värt klart över vad kommunen tar ut för det, säger han.
Enligt Micha Velasco är ett fall av det här slaget möjligt att lyfta till EU-kommissionen så snart något enskilt företag gynnas med motsvarande två miljoner eller mer.
- Alldeles oavsett att det här ärendet är speciellt med tanke på rättigheterna säljs det för billigt, strikt juridiskt och ekonomiskt sett, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om