ALV är värd 120 miljoner

Astrid Lindgrens Värld har tillgångar till ett värde på minst 120 miljoner kronor. Bara det egna fria kapitalet är 37 miljoner. Kommunen säljer det bolaget för 22,5 miljoner. Samtidigt säger Astrid Lindgrens världs vd att det inte blivit några vinster alls de senaste fem åren - om Saltkråkan hade tagit betalt för rättigheterna till Astrid Lindgrens namn och skapelser.

Vimmerby2008-09-27 04:05

Dagen efter att kommunens försäljning av ALV blivit känd är affären i allmänhet och priset i synnerhet den heta frågan i Vimmerby. Den allmänna uppfattningen är att det är bra att sälja, det är rätt köpare, men priset är alldeles för lågt.

Misslyckad värdering
Enligt kommunalrådet Carl-Axel Centerstig har kommunen försökt att få till en opartisk värdering av bolaget.
- Vi vände oss till revisionsbyrån Pricewaterhouse i Stockholm, men de inte kunde göra någon värdering av bolaget just för att det finns så många faktorer som spelar in, särskilt rättigheterna till Astrid Lindgrens namn och hennes världskända figurer, gör det svårbedömt. Så återigen måste man ha klart för sig att det vi säljer är den fysiska teaterparken och verksamheten i den, varumärket och rätten till alla figurer ägs redan av Saltkråkan, säger Carl-Axel Centerstig.

ALV ett rikt bolag
En titt i Astrid Lindgrens Världs årsredovisning visar på några intressanta siffror.
Utöver aktiekapitalet på 25 miljoner och en reservfond på tre miljoner som är bundet finns det också nära 37 miljoner kronor i fritt eget kapital.
Där finns också anläggningstillgångar i mark, byggnader och inventarier till ett sammanlagt bokfört värde på 105 miljoner kronor.
Totalt gör det här ett sammanlagt bokfört värde på runt 170 miljoner. Samtidigt har bolaget sammanlagda skulder på 50 miljoner kronor. Det gör att de faktiska tillgångarna ligger på i runda tal 120 miljoner kronor.
Det är det kommunen säljer för 22,5 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om