ALV är värt 35 miljoner kronor

Astrid Lindgrens Värld värderas till 35 miljoner kronor. Det är med den grunden kommunen och Saltkråkan nu förhandlar om en slutuppgörelse av affären. Samtidigt ser ALV:s styrelse mycket positivt på att Saltkråkan AB ökar sitt engagemang i parkens utveckling.

Vimmerby2009-05-30 04:05

- Det är ett logiskt steg. Det finns egentligen bara två möjliga ägare till den här parken, och under den nuvarande operativa ledningen har det skett betydande investeringar som givit en mycket bra utveckling, och det bottnar också i att Astrid Lindgrens familj genom sitt bolag Saltkråkan ökat sitt intresse i verksamheten, och det är min övertygelse att den utvecklingen kommer att fortsätta med Saltkråkan som majoritetsägare, säger Mats Wedin, som sitter i ALV:s styrelse, men också är VD för Sveriges största nöjespark, Liseberg, och ordförande för de Europeiska upplevelseparkernas gemensamma organisation.
Han var en av de som deltog i panelen på den hearing som Företagarna i Vimmerby arrangerade kring kommunens planerade försäljning av ALV. En hearing som riktade sig till Företagarnas medlemmar och som vår tidning inte fick närvara på.
Efteråt bedömde flera deltagare mötet som mycket givande. En av dom är kommunalrådet Carl-Axel Centerstig.

Värdet på ALV
- Ett mycket bra möte med företagarna, och det visar vilket enormt intresse det finns för ALV och utvecklingen av turistnäringen i Vimmerby, säger han.
Ett av de konkreta besked som kom fram vid mötet var resultatet av den värdering av bolaget ALV som kommunen låtit göra. Värderingen har gjorts av Lars Nyqvist vid Ernst&Young.
Han säger att bolaget värderas olika beroende på vilken nivå royaltyn för rättigheterna till varumärken som Astrid Lindgren, Pippi Långstrump och alla de andra figurerna hamnar på.
- Jag har utgått från en royalty på tio procent och då blir värdet på bolaget 35 miljoner kronor, säger han till vår tidning.

Åtta miljoner per procent
Han säger också att varje procent som royaltyn ändras motsvarar ungefär åtta miljoner kronor.
Alltså en royalty på nio procent gör bolaget värt åtta miljoner mer, eller om royaltyn skulle sättas till elva procent blir bolaget åtta miljoner kronor mindre värt än de 35 miljoner han kommit fram till.
Det är med den värderingen som ny grund som kommunen och Saltkråkan nu avser att slutförhandla affären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om