Under våren har Vimmerby kommun och Saltkråkan AB fört en dialog om Astrid Lindgrens Näs framtid.
Löser lån
Igår skrev parterna på en avsiktsförklaring där Astrid Lindgrens Värld köper bolaget Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB för 1 krona – samtidigt som man löser kommunens lån på knappa 15 miljoner kronor.
– Det finns bättre ägare än en kommun, som ska syssla med välfärd, säger kommunstyrelsens ordförande och det moderata kommunalrådet Tomas Peterson, som är mycket nöjd med utfallet.
– Alla är överens om att Astrid Lindgrens Näs ska fortsätta utvecklas. Det här betyder fantastiskt mycket inte bara för Vimmerby. Astrid Lindgrens Näs är viktigt för kommunen, regionen och hela norra Småland. Vi är mycket glada över den lösning som vi nu kommit fram till, fortsätter Tomas Peterson.
Minus 15 miljoner
Astrid Lindgrens Näs är värderat till minus 15 miljoner kronor av en oberoende värderingsexpert, Rickard Wilhelmsson, Corporate Finance AB. Detta beror till stor del på det lån på 14,5 miljoner bolaget har och som kommunen gått i borgen för. Ett lån som kommer att lösas av den nya ägaren vid försäljningen och Vimmerby kommun befrias därmed från sitt borgensåtagande.
Astrid Lindgrens Värld köper därefter kommunens aktier för 1 krona.
Astrid Lindgrens Näs har ägts av kommunen sedan 2007 och har ett årligt driftsbidrag på tre miljoner kronor från kommunen. Innan bolaget byter ägare betalar kommunen enligt avsiktsförklaringen ett extra driftsbidrag på tre miljoner under verksamhetsåret 2016.
”Enda stället i världen”
Nils Nyman, koncernchef i Astrid Lindgrens Världs moderbolag och Astrid Lindgrens barnbarn ser inte köpet av Näs främst som en ekonomisk investering.
– Vi som företräder Astrid Lindgren och hennes bolag ser Astrid Lindgrens Näs som en viktig och bra kulturinstitution vi värnar om. Det här gynnar vårt arbete att hålla Astrid Lindgrens texter och berättande aktuellt. Det är oerhört viktigt att Näs får utvecklas så mycket det bara kan. Det här är det enda stället i hela världen där man kan få en fördjupad inblick i vem Astrid Lindgren var och bakgrunden till hennes berättelser.
Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning äger idag utställningen och Paviljongen på Astrid Lindgrens Näs. I avsiktsförklaringen stärks stiftelsens uppdrag ytterligare. Saltkråkan AB ska i ett separat avtal ge stiftelsen rätten att kostnadsfritt använda immateriella rättigheter till Astrids Lindgrens verk.
Vimmerby kommun överlåter i sin tur den egendom som kommunen idag äger, bland annat prästgården och de markområden där trädgårdarna idag finns, till stiftelsen.
– Stiftelsen tar ett mer samlat grepp över fastigheterna och vi hoppas att vi ska kunna driva ett aktivt samarbete. Det känns tryggt att säkerställa stiftelsens roll och att vi kan fortsätta i den mycket positiva andan, säger Bengt Benson, ordförande i stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning.
Kohagen
Utöver det överlåter kommunen också ett område i anslutning till bostadsområdet Kohagen.
Ett område som kommunen lovat Astrid Lindgren att det ska få vara orört. Och i uppgörelsen mellan kommunen, Saltkråkan, ALV och Stiftelsen kvarstår den intentionen – åkermarken vid Kohagen ska förbli naturmark, som en den av upplevelsen.
Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld, ser stor potential.
– Det här är bra för Vimmerby som stad och besöksmål. Det är viktigt för mångfalden att skapa aktiviteter som attraherar olika målgrupper. Jag ser stora möjligheter att göra mer och bättre i den gemensamma utvecklingen av Näs och Astrid Lindgrens Värld.
Fortsatt engagemang
Helen Nilsson (S), kommunalråd och kommunstyrelsens vice ordförande, är också nöjd.
– Det här är den bästa tänkbara lösningen. Kommunen kommer inte att släppa sitt engagemang helt. Vi har möjlighet till en plats i styrelsen. Vi är stolta över att Astrid Lindgren är född här.
Avsiktsförklaringen godkändes av kommunstyrelsen på ett extra sammanträde igår och efter att kommunfullmäktige senare under eftermiddagen gjort detsamma gäller den fram till 1 januari nästa år.