ALV får tio miljoner i stöd – skjuter fram konkurshot

Astrid Lindgrens Värld får miljonstöd från Kulturrådet för sin inställda säsong. Två verksamheter till i Vimmerby beviljas stöd enligt de beslut som statliga Kultrådet meddelade på torsdagen.

Glad över kulturbidraget, men de totala coronastöden är inte tillräckliga. Det anser Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld, som beviljade

Glad över kulturbidraget, men de totala coronastöden är inte tillräckliga. Det anser Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld, som beviljade

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2020-12-03 17:30

ALV beviljas tio miljoner kronor i stöd. Det är högsta beloppet i landet, tillsammans med Sweden Rock som beviljas samma summa.

Parkens vd Jocke Johansson är tacksam över beslutet men anser samtidigt att stödet inte räcker.

– Det är fantastiskt att vi får högsta möjliga stöd från Kulturrådet och alla stöd är välkomna och värda sin respekt, men grundproblemet att omställningsstödet inte matchar besöksnäringen som har hela sin inkomst på några månader finns ändå kvar, säger han.

Vad innebär det här för er?

– Med tanke på att vi gör en förlust på cirka 120 miljoner kronor på en utebliven säsong så täcker det här en tolftedel, det motsvarar en månad, så i konkret mening skjuter det fram ett eventuellt konkurshot en månad, och ska vi säkra vår överlevnad behöver vi upp i ungefär hälften av vår förlust, säger Johansson.

Ytterligare två verksamhetsutövare i Vimmerby kommun beviljas stöd i Kulturrådets beslut. De är Restaurang CJ som driver Kharma som får 626 000 kronor i stöd och Gullringen Nöje som driver Pumpen i Södra Vi och Örsåsa Loge som får 408 000 kronor från Kulturrådet.

– Stödet är förstås välkommet, men det är inte riktigt i paritet med det belopp vi hade ansökt om. Pengarna gör ändå att vi klarar oss ett par månader till, men vi har höga fasta utgifter och har ytterst svårt att skapa inkomster som läget är nu, säger Christopher Novratidis som driver nattklubben.

Karta: Astrid Lindgrens Värld
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!