– Det behöver bli en helt annan nivå än den som i dag finns på omställningsstödet. Det är inte alls anpassat till vår bransch. Vi har 220 miljoner i omsättning på tre månader. Det ska vi sen leva på resten av året, säger Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.
Redan när beskedet kom för två veckor sedan att Astrid Lindgrens Värld tvingades stänga efter bara en dryg vecka aviserade Jocke Johansson att det kunde bli aktuellt med ett skadeståndkrav.
Nu har det lämnats till regeringen genom Svenska nöjesparksföreningen, där Astrid Lindgrens Värld är en av medlemmarna. Totalt kräver föreningen 1,5 miljarder.
– Vi är en del av det och summan är noga uträknad för varje bolag, sen får vi se, säger Jocke Johansson.
Förlusten i år väntas bli 120 miljoner kronor för Astrid Lindgrens Värld. Processen med att avsluta anställningen för 450 säsongsanställda väntas bli klar inom en vecka. Sen väntar en översyn av den fasta organisationen med drygt 60 anställda.
– Där handlar det om 10– 20 fasta jobb. Det låter kanske inte så mycket men i en liten ort som Vimmerby är det mycket. Det motsvarar 500 fasta jobb omräknat till Stockholms befolkning. Säsongsjobben motsvarar 15 000 jobb. Då fattar man ännu bättre. Man lider inte bara med företaget man företräder och alla medarbetare utan med hela kommunen och jag befarar att vi inte sett konsekvenserna av det här än. Hittills har en restaurang stängt och en försatt sig själv i konkurs. Jag är rädd att det bara är början.
Vi har sökt näringsminister Ibrahim Baylan (S) för en specifik kommentar utifrån Astrid Lindgrens Världs och den lilla kommunen Vimmerbys perspektiv. Ministerns pressekreterare Sara Khatemi meddelar dock att han inte kommenterar kravet utöver det skriftliga uttalandet som gjorts till TT och Sveriges Radio.
Där skriver Ibrahim Baylan:
"Jag har stor förståelse för att Sveriges nöjesparker drabbats av stora svårigheter med anledning av coronapandemin. Vi har varit tydliga från början. Vi utesluter inga åtgärder. Som regeringen tidigare har sagt är läget osäkert och vi behöver följa utvecklingen noga och ha beredskap för att kunna fatta beslut om ytterligare åtgärder."
På torsdag ska Vimmerby kommun, Astrid Lindgrens Värld och Turistföreningen i Vimmerby diskutera det akuta läget för den lokala besöksnäringen med ett antal nyckelpersoner.