ALV:s nya infart skjuts upp – slås ihop med ny miljonsatsning

Det var tänkt att den nya infarten till Astrid Lindgrens Värld skulle börja byggas redan efter höstlovet. Nu skjuts planen upp ett år och läggs istället ihop med en ny mångmiljonsatsning på boende.

Nya infarten till Astrid Lingrens Värld skjuts upp ett år. "Vi behöver se om det går att ändra utifrån hur planerna ser ut idag att eventuellt flytta avfarten", säger Joacim Johansson.

Nya infarten till Astrid Lingrens Värld skjuts upp ett år. "Vi behöver se om det går att ändra utifrån hur planerna ser ut idag att eventuellt flytta avfarten", säger Joacim Johansson.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2024-10-22 16:55

– Jag kan meddela att vi kommer inte hinna fixa ny infartsväg till 2025. Det kommer istället bli med målbild 2026, berättar vd Joacim Johansson. 

Astrid Lindgrens Värld har tidigare haft som målsättning att ha en ny infart till nästa säsong men när planerna presenterades för boende i det berörda området Kohagen uttrycktes oro och åsikter kring bland annat störande buller, avgaser och trafikflöde. 

Betyder det att ni kommer att ändra planerna?

– Det har kommit in synpunkter som vi behöver och vill titta på. Vi ska se om det är görligt att flytta avfarten närmare parken och göra det lite annorlunda. Vi undersöker det men inser att vi inte kommer att hinna på så kort tid. Byggtiden var redan jättetight. Det var helt nödvändigt att vi skulle komma igång direkt efter höstlovet och det kommer vi inte göra. 

Vad innebär det för verksamheten att det inte blir klart till säsongen 2025?

– Det är klart att vi velat haft det. För förändringen har vi tänkt på länge. Men vi har levt med infartsvägen som vi har nu i många, många år. Om det tar ett år till är inte roligt men det är inget som vi heller står och faller med. Men inget negativt som inte har något positivt med sig. 

undefined
Omkring 20 nya hus och 200 gästbäddar kommer att växa fram där den nuvarnade infarten är, berättar vd Joacim Johansson.

Projektet med ny infart kommer istället slås ihop med en ny satsning på boende. 

– Nu när vi får ytterligare ett år på oss så kommer vi kunna få med ett utökat boende i projektet. Tanken har hela tiden varit att den nuvarande infartsvägen ska användas och vi har bestämt oss för det är boende vi ska bygga där. Nu kan vi etablera boendet samtidigt som vi gör vägförändringen. Det är till fördel eftersom vi inte behöver göra i ordning marken två gånger. Det blir också mer kostnadseffektivt. 

Totalt beräknas den kommande satsningen på boende innefatta omkring 20 nya hus på den befintliga infartsvägen. 

– Vi tänker oss omkring 200 bäddar till på den ytan. I samma tema som vi redan har med hustyperna, där vi varierar med olika färger, fasader och takbeklädnad. För att fortsätta med samma känsla. Så vi tänker någonstans kring 20 hus. 

Vad kommer projektet kosta?

– Infartsvägen som enskilt projekt kommer ligga omkring tolv miljoner. Boendeutveckligen med 200 bäddar kommer kosta mellan 30-40 miljoner. Så totalt är det en stor investering. 

undefined
Husen som ska byggas ska få samma känsla som i det befintlinga området "Den lilla staden".
undefined
"Vår nästa utveckling i parken är Junibacken, det jobbar vi också för fullt med och har ambitionen att de närmsta åren kunna utveckla. När exakt det kommer bli klart är inte bestämt. I det projektet har vi jobbat ett tag men det är ganska mycket kvar. Men det här året, eftersom vi inte kommer börja med infartsvägen, så är det ett år som är lite lugnare investeringsmässigt. Vilket man behöver ibland också", berättar Joacim Johansson, vd på ALV.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!