ALV räknar med förlust på 40 miljoner

En beräknad förlust på 40 miljoner. "Det är bättre än de minus 97 miljoner som vi fått om vi inte öppnat" menar vd Jocke Johansson.

Vd Jocke Johansson står på bakongen till nya Ville Villekulla. Kommande år menar han att inga nya investeringar kommer att göras då företaget nu fokuserar på att överleva.

Vd Jocke Johansson står på bakongen till nya Ville Villekulla. Kommande år menar han att inga nya investeringar kommer att göras då företaget nu fokuserar på att överleva.

Foto: Elin E Elmström

Vimmerby2020-06-17 16:10

 Redan under premiärdagen kunde Astrid Lindgrens Världs vd Jocke Johansson meddela en beräknad förlust på 40 miljoner.

– Med den här nivån av gäster som vi tror att vi kommer klara av ligger prognosen på minus 40 miljoner i år. Så det är klart att det är ett stort ekonomiskt tapp. 40 miljoner minus är inte bra för framtiden men bättre än de cirka minus 97 miljoner vi skulle fått om vi hållit helt stängt.

Prognosen är beräknad på 2000 -3000 besökare per dag.  Ett normalt år menar Jocke Johansson att parken drar mellan 8000-10 000 gäster i högsäsong och i perioden nu innan 4000-6000 beroende på dag. Siffror som gjort det möjligt att investera i bland annat nya miljöer.

– Med facit på hand var det lagom bra tajming att 2019 investera 50 miljoner i ett nytt Villa Villekulla. Men det kunde vi aldrig ha vetat. Sedan är det så klart att det är gott att ha gjort ett antal bra år bakom sig. Annars skulle jag säga att det skulle vara helt omöjligt.

Fler investeringar i parken menar Jocke Johansson kommer inte att vara aktuella nästkommande år. Nu ligger fokus på att företaget ska kunna ha en framtid.

– Vi har tagit extra banklån för att överleva till nästa år, så det kommer företaget att göra. Sedan tänker jag positivt på framtiden. Jag tror inte att det här läget kommer vara nästa sommar och förhoppningsvis inte hela denna sommar. Fram tills dess får vi likt resten av samhället ta allt dag för dag. 

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!