Fyra veckor till premiär – ALV:s syn på smittoläget

Fyra veckor kvar till premiären i Astrid Lindgrens Värld. Samtidigt är smittspridningen rekordhög i Kalmar län. "Vi öppnar i någon form" säger Jocke Johansson och bokningarna i april är i nivå med rekordåret 2019.

"Vi säkerställer avstånden i gradängerna med tydliga markeringar och extra publikvärdar som håller koll," säger Jocke Johansson på Astrid Lindgrens Värld.

"Vi säkerställer avstånden i gradängerna med tydliga markeringar och extra publikvärdar som håller koll," säger Jocke Johansson på Astrid Lindgrens Värld.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-04-30 06:00

Förväntningarna på att Astrid Lindgrens Värld ska slå upp portarna har väl aldrig varit större än våren 2021. Fjolårets korta öppning var över i en blink och en hel bygd, kommun och besöksregion bara väntar på den 28 maj.

Men smittan har skenat i april. Tidigare i veckan hade Region Kalmar tredje högsta smittspridningen per 100 000 invånare efter Västernorrland och Östergötland, och inte bara i Sverige utan i hela Europa.

Ovissheten är stor för hur det ser ut 28 maj och vilka restriktioner som gäller då.

Vd Jocke Johansson och alla i Astrid Lindgrens Värld bidar sin tid.

– Vi ser framför oss att vi öppnar parken i någon form, sen får vi se vilka restriktioner vi har att förhålla oss till då. Jag är den obotlige optimisten och tror att vi ser en helt annan bild av läget den 28 maj, säger han.

Han noterar att senaste förlängningen av gällande nivåer i restriktionerna blev två veckor, mot tidigare framflyttningar som blivit tre veckor.

– Utomhusaktiviteter innebär bevisligen inte förhöjd smittorisk, och en kollega i branschen, Kolmården har öppet med det läge som råder nu, säger han.

Förutsättningar för att öppna parken är att ta in max en besökare per 20 kvadratmeter. Det innebär 4 000– 5 000 besökare.

– Vi är förberedda på olika scenarier, beroende på hur det ser ut den 28 maj. Vi kan absolut säkerställa gradängerna med publikvärdar och tydliga markeringar för avståndet. Vi är också fler skådespelare för att kunna spela fler föreställningar samtidigt.

Hur blir det med de stora föreställningarna om max åtta personer i publiken skulle bestå?

– Då är det inte möjligt att spela på det sättet. Men det finns olika lösningar, exempelvis levandegjorde High Chaparall sina karaktärer på olika sätt i fjol. Men jag vill inte spekulera om olika varianter när vi inte vet förutsättningarna.

Andra förutsättningar är mer tydliga. I april är bokningarna i nivå med april rekordåret 2019.

– Efterfrågan nu lika bra som i april 2019, sen kommer vi ju från ett minus i fjol och i vinter.

Än så länge kan bara de som bokat boende köpa entrebiljetter. Övriga kan köpa när det är klart vilka förutsättningar som gäller ur smittosynpunkt.

– Vi rustar för fullt och har fler publikvärdar för att hålla den distans som krävs. Ensemblerna repar för fullt och några har till och med repat klart.

"Vi öppnar den 28 maj." Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld, är optimistisk trots den höga smittspridningen i länet just nu.
"Vi öppnar den 28 maj." Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld, är optimistisk trots den höga smittspridningen i länet just nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!