ALV vill expandera mot riksvägen

Astrid Lindgrens Värld vill ha möjlighet att bygga hotell, bio, teater camping eller badanläggning också på marken mellan järnvägen och riksväg 23, mark som bolaget äger sedan länge. Vilka konkreta syften som ligger bakom ALV:s begäran om en ny detaljplan vill inte VD Mikael Ahlerup avslöja något om ännu.
- Det är för tidigt, man kan säga att vi bäddar för framtiden, säger han.

Här på området mellan ALV och Riksväg 23/34, där både Stångån och Stångådalsbanan passerar vill ALV ha möjlighet att expandera med bio. teater, hotell butiker eller restauranger. Kommunen inleder ett planarbete för ändamålet.

Här på området mellan ALV och Riksväg 23/34, där både Stångån och Stångådalsbanan passerar vill ALV ha möjlighet att expandera med bio. teater, hotell butiker eller restauranger. Kommunen inleder ett planarbete för ändamålet.

Foto:

Vimmerby2012-01-13 07:10


Strax före årsskiftet lämnade ALV in en begäran om ändrad detaljplan till kommunen. Det aktuella området ligger i princip mellan ALV och riksväg 23/34. Det är ungefär 2 000 meter långt och knappt 300 meter brett. Både Stångån och Stångådalsbanan löper genom planområdet.
ALV ändrar detaljplanen till "centrumbebyggelse".
Enligt bolagets ansökan kan det innebära teater, bio, butiker, service, föreningslokaler, restaurang, hotell, camping och badanläggning.

Vägar och broar
Utöver detta vill ALV också att planen ska medge byggnader och anläggningar med direkt anknytning till Astrid Lindgrens sagomiljöer.
Bolaget framhåller också att nya väganslutningar och broar för gång- och cykeltrafik kommer att behövas inom planområdet.

Halkbanan
Enligt Mikael Ahlerup finns det inga konkreta planer färdiga för vad området ska användas till.
- När köpet av Halkbanan gick i stöpet i fjol bestämde vi oss för att se över all mark vi har och se vilka detaljplaner som fanns och vilka vi kan tänkas behöva ändra, och det här är ett led i det arbetet, säger han.
ALV drog sig ur köpet av Halkbanan för att bolaget ansåg kommunens pris var allt för högt.
Bland annat fanns en värdering som tog hänsyn till den kraftigt expanderande grannen, alltså ALV, som med sin egen expansion fördyrade granntomten!
Enligt obekräftade uppgifter till vår tidning har parterna tagit nya kontakter för att sondera möjligheterna om en affär.
Det förnekas dock av Mikael Ahlerup.
- Nej, vi förhandlar inte om det. Men om kommunen kommer med en ny värdering och en ny prislapp är vi förstås intresserade, Halkbanan sticker in som en tunga i vår mark, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om