På onsdagseftermiddagen ordnade Astrid Lindgrens Värld en mässa för pensionärer som är sugna på att jobba extra i parken. Initiativet med att rekrytera veteraner påbörjades efter pandemin och nu hoppas man hitta ännu fler.
Vimmerby Tidning tog sig till mässan och träffade bland andra Helena Ingström, 63, Annette Gunnarsson, 63, och Gunilla Karlsson, 62.
– Jag har jobbat här i två säsonger redan och har tyckt att det varit så trevligt, därför tog jag med ett par kompisar för att de också skulle få uppleva det, säger Helena Ingström.
– Jag har tänkt på det här innan, det känns som ett ställe man skulle vara stolt över att jobba på känner jag, säger Gunilla Karlsson.
Annette Gunnarsson har inte helt bestämt sig för om hon ska söka något jobb i sagoparken ännu, men skulle hon göra det kan hon tänka sig att jobba inom de flesta områden. Helena Ingström har under sina säsonger jobbat i butik men kan tänka sig att testa något nytt.
– Butik eller webbhandel funderar jag mest på, säger Gunilla Karlsson.
Astrid Lindgrens Värld grundades 1981 och både Helena, Annette och Gunilla berättar att de växt upp med den.
– Man har varit här ända sedan dess, först med barnen och nu på senare år med barnbarnen, säger Helena Ingström.
– Det är ett underbart ställe, fyller Gunilla Karlsson i.
Omkring 70 sextioplussare hade anmält sig till mässan och på plats fick deltagarna information om parken, de olika tjänsterna och de olika områdena i parken som man kan jobba inom. På scenen berättade, förutom vd:n Jocke Johansson, Vimmerbys tidigare utvecklingschef Thomas Svärd om hur det är att jobba i parken. Den sistnämnda gick i pension förra sommaren men har sedan dess gjort inhopp i parken.
– Vi hoppas på att kunna rekrytera ännu fler äldre medarbetare. Det kan vara sådana som valt att lämna sin tidigare karriär men ändå vill hoppa in och jobba hos oss i parken eller på Näs, säger Jocke Johansson.
Under säsongen som varit har ett 30-tal av de som jobbat i parken varit sextioplussare.
– De är jätteviktiga för oss och vi märker att det blir en bra stämning på de plaster där vi kan ha en mer blandad ålder, man lär sig av varandra och det tillför, säger Jocke Johansson.
En annan parameter är, enligt Jocke, att de äldre inte på samma sätt är styrda av exempelvis skollov och terminer som de riktigt unga.