Bra år för ALV – rekord för Näs: "Bäst hittills"

En riktigt bra sommar för Astrid Lindgrens Värld, och den bästa någonsin för Näs. Så summerar Jocke Johansson, VD på Astrid Lindgrens Värld, den gångna sommaren. "En mycket bra säsong".

Mattis-borgen och miljön runt omkring är näst på tur att byggas om, enligt den plan som Astrid Lindgrens Värld har. Detta kan ske som tidigast under nästa år.

Mattis-borgen och miljön runt omkring är näst på tur att byggas om, enligt den plan som Astrid Lindgrens Värld har. Detta kan ske som tidigast under nästa år.

Foto: Arkiv

Vimmerby2023-09-20 06:00

Astrid Lindgrens Värld har nu stängt portarna helt för sommarsäsongen, medan Näs håller öppet veckan ut. När Jocke Johansson räknar ihop besöksstatistiken kan han konstatera att det varit en bra sommar för temaparken men att det är ett överlägset besöksrekord för barndomshemmet Näs. 

– Till dags datum har Näs haft 34 000 gäster. Förra året hade vi 30 400 besökare – med julmarknaden inräknad. Julmarknaden brukar ha 3 000 till 4 000 gäster så det kommer bli ett riktigt bra år för Näs, säger han.

Den nya Astrid-utställningen är en bidragande orsak till det ökade besöksantalet, men också de utländska gästerna, som historiskt sett brukar komma i augusti och september. I år har de kommit redan från starten, enligt Jocke Johansson. 

Även i temaparken har det varit en bra säsong. Med helgerna i september inräknat kommer Astrid Lindgrens Värld upp i nästan 444 000 besökare. Det är en ökning med nästan fem procent jämfört med förra året. Målet på en halv miljon besökare lär dock inte uppnås i år, även om höstlovsöppet skulle bli ovanligt välbesökt.

– Ingenting är omöjligt, men det är inte troligt. Vi brukar ligga på kring 40 000 gäster på en vecka under höstlovsöppet. Vår tro är att vi kommer hamna på 485 000 eller 490 000 gäster totalt i år. Det är en bit ifrån målet, men vi är ändå jättenöjda. 

Sensommarhelgerna i parken har varit ovanligt bra i år, enligt Jocke Johansson. 

– Även om vi hade lite otur med vädret de första två helgerna då det regnade väldigt mycket, har vi haft bra med besökare i september, faktiskt fler än i fjol. Vad vi kan se är det faktiskt den bästa sensommarhelgöppet genom åren, med nästan 25 500 gäster på de fyra sista helgerna, säger Jocke Johansson. 

Nu laddar parken om inför kommande höstlovsöppet, samtidigt som man blickar framåt mot kommande investeringar. 

Innan pandemin bröt ut gick parken ut med att en ny miljö var på gång för Karlsson på Taket. Det blev istället ett nytt Pippi-hus, lagom till 75-års jubileet. Näst på tur är nu en ombyggnad av Ronja-miljön, som byggdes 2011. Än så länge är i projektet inte helt spikat, men enligt Jocke Johansson är det inte omöjligt att det blir av under 2024.

–Det handlar inte bara om att skapa fler sittplatser utan en uppgradering av hela upplevelsen ur ett gästperspektiv. Kanske inte en helt ny Mattis-borg, men en uppgraderad sådan, säger Jocke Johansson. 

Samtidigt står två andra större projekt på tur inom de närmaste åren. Dels Karlsson på Taket och dels Madicken. Båda miljöerna behöver få en ny placering i parken, och det finns ganska konkreta planer på pappret, enligt Jocke Johansson. När i tid detta ska kunna ske är dock oklart än så länge. 

– Först ut är Mattis-borgen. Vilken av de andra två som kommer näst på tur vet vi inte än.

Det är flera av Astrid Lindgrens berättelser som inte representeras i parken. Hur tänker ni kring dem?

– Det finns flera, bland annat Saltkråkan, Mio, Min Mio och Mästerdetektiven Blomkvist. Vi har en tydlig lista på vilka miljöer som skulle kunna vara aktuella om vi skulle utöka. Men det är inget som är aktuellt just nu. Vi känner inte direkt att någon miljö saknas idag, även om det alltid är bra och nyttigt med ett tillskott. Vi är väldigt rädda om våra grönområden i parken och skulle vi skapa helt nya miljöer, tänker vi nog också en utökning av parkytan. 

Jocke Johansson, VD på Astrid Lindgrens Värld, kan se tillbaka på en bra sommar för både temaparken och Näs.
Jocke Johansson, VD på Astrid Lindgrens Värld, kan se tillbaka på en bra sommar för både temaparken och Näs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!