ALV:s VD om stängningen: "Ett oerhört hårt slag"

Astrid Lindgrens Världs vd Jocke Johansson är bedrövad över den nya situationen som tvingar parken att stänga parken.
Astrid Lindgrens Världs vd Jocke Johansson är bedrövad över den nya situationen som tvingar parken att stänga parken.

På fredagsmorgonen kom beskedet att Astrid Lindgrens Värld stänger helt för resten av säsongen. Det är nya direktiv som tvingar fram det beslutet.

Vimmerby 26 juni 2020 09:23

– Kan vi bara spela en scen åt gången i hela vår park, då finns det ingen möjlighet att driva verksamheten, utan bara att klippa igen direkt, säger Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld.

 

Det är orsaken till att styrelsen nu tagit beslutet att stänga både Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs för resten av året från och med måndag.

 

Parken öppnade en månad försenat den 17 juni.

–  Inför öppnandet fick vi besked från polis lokalt att vi får öppna för att vi inte är tillståndspliktiga och så länge vi sköter den sociala distanseringen, i klartext så länge vi inte skapar trängsel, säger Jocke Johansson.

En vecka före öppningen kom nya direktiv med hårdare restriktioner.

– Då blev jag uppringd av polisens tillståndsenhet i Kalmar som meddelande att vi inte kunde spela en scen i Villa Villekulla med 50 personer samtidigt som en scen i Katthult med 50 personer, säger han.

Han är förvånad över de förändrade restriktionerna.

– Det är 600 meter mellan scenerna så jag förstår inte logiken. Vi hade en kalkyl för hur vi skulle klara en ansvarsfull öppning, med kraftig begränsat antal besökare och avstånd i parken. Det är konstigt att en park ute i friska luften inte kan ha 50 personer på olika ställen när exempelvis biografer i Stockholm kan visa flera filmer samtidigt i samma byggnad med förmodligen samma ventilation. En restaurang kan ha 200 personer inomhus bara de håller avståndet. Det här är verkligen en tolkningsfråga, säger han.

Därför överväger bolaget att driva en process om skadestånd på grund av situationen.

– Vi har inte tagit något beslut om det, men det är inte helt omöjligt, säger Jocke Johansson.

Beskedet innebär dock att både parken och även Näs i Vimmerby är stängt resten av året från och med måndag.

– Ett oerhört hårt slag mot oss och för hela Vimmerby. Det här innebär en förlust på cirka 120 miljoner kronor för oss i år. Det motsvarar ungefär tio goda år för oss, säger Jocke Johansson.

 

Följden av det innebär att uppsägningar av alla säsongsanställda inleds omedelbart.

– Vi har också inlett en översyn av den fasta organisationen som vi tror att vi behöver banta med någonstans 10-20 fasta tjänster, säger han.

Astrid Lindgrens Värld har ett 60-tal heltidsanställda.

– Det är ett otroligt hårt slag mot oss och det är oerhört tungt för många just nu, säger Jocke Johansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa