Amena efter Idol: "Jag kommer att sakna allt"

Hon tvingades lämna Idol men musikdrömmen lever. Nu berättar Vimmerby-stjärnskottet Amena Alsameai om tiden i programmet och om de hemliga erbjudandena för framtiden.

I programmets fredagsfinaler och kvalfinal sjöng Amena många av sina favoritlåtar och bar en mängd olika utstyrslar.

I programmets fredagsfinaler och kvalfinal sjöng Amena många av sina favoritlåtar och bar en mängd olika utstyrslar.

Foto: TV4

Vimmerby2021-11-12 20:00

– Det känns väldigt bra att vara hemma igen. Jag har saknat Vimmerby, säger Amena Alsameai.

Förra veckan, i den sjätte fredagsfinalen, nådde Amenas dittills sagolika Idol-resa vägs ände. 20-åringen var ett tag favorit att vinna hela tävlingen men hamnade till slut på en nionde plats. När Vimmerby Tidning träffar henne på ett café i stan har hon precis börjat smälta allt hon varit med om de senaste månaderna.

undefined
Vimmerby Tidning träffade Amena Alsameai, nyss hemkommen från Stockholm, för att prata om hennes upplevelse i Idol där hon slutade på en nionde plats.

– På ett sätt var jag beredd på att åka ut men jag blev chockad ändå. Det har varit en fantastisk upplevelse och jag kommer alltid att vara väldigt tacksam för att jag fick vara en del av Idol, säger Amena Alsameai.

Men det var också jobbigt att få det tunga beskedet och det syntes på Amenas tårar i programmet. 

– Jag är mest ledsen nu för att jag kommer sakna alla mina vänner som jag fått. Vi har så mycket gemensamt, speciellt passionen för musiken, och vi kom jättenära varandra när vi gick igenom samma saker. Jag kommer att sakna allt med Idol, att välja låtar, repa, umgås med alla och vara i studion, säger Amena Alsameai.

undefined
I programmets fredagsfinaler och kvalfinal sjöng Amena många av sina favoritlåtar och bar en mängd olika utstyrslar.

I fredagsfinalerna sjöng Amena låtar av Billie Eilish, Dolly Parton, Imagine Dragons och Titiyo framför en stor publik i Idolstudion i Stockholm. Men hon minns fortfarande sin första audition till programmet som ett av de starkaste och bästa ögonblicken. 20-åringen säger att Idol-veckorna har gett henne både vänner och lärdomar för livet. 

– Nu vet jag mer om hur musikindustrin och allt fungerar. Jag har lärt mig jättemycket, inte bara om musik utan också om hela livet. Jag har utvecklats så mycket och lärt mig hur viktigt det är att man har bra människor omkring sig när det är jobbigt, säger Amena Alsameai.

undefined
Amena Alsameai berättar att deltagarna i Idol kommit väldigt nära varandra eftrsom de delat samma upplevelse, och att de blivit vänner för livet.

Det mest påfrestande med hela upplevelsen har varit det täta och oförlåtliga schemat.

– Man har inte tillräckligt med tid för att prata med sin familj och sina vänner. Man är alltid upptagen och det blir väldigt jobbigt.

Amena Alsameai tycker att det är svårt att sammanfatta tiden i musikbubblan och göra den rättvisa. Nu har scenljuset bytts mot novembervardagen i Vimmerby och stjärnskottet är tillbaka i skolan.

– Jag måste klara språket. Jag är fortfarande på grundskolan och vet inte exakt hur lång tid jag har kvar, säger hon.

Tiden i programmet har dock lett till att 20-åringen, som kom till Sverige från ett krigshärjat Jemen för två år sedan, blivit mer självsäker när det kommer till språket. Hon tycker trots det fortfarande att det är lite jobbigt att bli intervjuad.

– Jag gillar att prata om mig själv men på grund av svenskan känner jag att jag ibland inte kan uttrycka det jag vill. Jag är glad att jag fått chansen att berätta och inte bara sjunga, men jag kommer alltid att tycka mer om att stå på scen, säger Amena Alsameai.

undefined
Amena Alsameai backstage under Idols första fredagsfinal där Vimmerby Tidning var på plats. Den kvällen tolkade 20-åringen Therfore I am av Billie Eilish.

Utanför skolan är musikdrömmen i allra högsta grad levande. Vimmerbytjejens karriär har bara börjat och hon längtar till nästa gång hon får möta publiken.

– Jag vill självklart fortsätta att stå på scen och dela med mig av musik, så snart som möjligt. Jag vill sjunga varsomhelst och närsomhelst, det är den enda grejen som jag vill göra för resten av mitt liv, säger Amena Alsameai.

Den unga talangen berättar att hon redan fått olika erbjudanden men att alltihop än så länge är hemlig.

– Ja, det finns men jag får inte prata om det än. Vi har börjat planera några grejer och det känns jättekul, säger Amena Alsameai.

Amena Alsameai berättar att hon saknat Vimmerby och att det täta schemat i Idol gjort dets vårt att hålla kontakten med vänner och familj. Samtidigt, säger hon, kommer hon att sakna allt det innebar att vara med i programmet.
Amena Alsameai berättar att hon saknat Vimmerby och att det täta schemat i Idol gjort dets vårt att hålla kontakten med vänner och familj. Samtidigt, säger hon, kommer hon att sakna allt det innebar att vara med i programmet.
Amenas låtar

Amena Alsameai hann med att tolka fem låtar i Idols fredagsfinaler. Sista kvällen tvingades hon lämna programmet innan hon fick chans att sjunga ABBAs I still have faith in you. Här är låtarna hon sjöng:

1 oktober Therefore I Am av Billie Eilish

8 oktober Believer av Imagine Dragons

15 oktober I Will Always Love You av Dolly Parton 

22 oktober Come Along av Titiyo

29 oktober Ocean Eyes av Billie Eilish

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!