Vimmerbytjejen Amena släpper sitt debutalbum

Hon har varit med i Idol, sjungit med Håkan Hellström på Ullevi och uppträtt på både stora och små scener över landet. I februari släpper 22-åriga Vimmerbybon Amena Alsameai sitt debutalbum.

Amena Alsameai, 22, var en av deltagarna i tv-programmet Idol, säsongen 2021. Nu ska hon släppa sitt första fullständiga album.

Amena Alsameai, 22, var en av deltagarna i tv-programmet Idol, säsongen 2021. Nu ska hon släppa sitt första fullständiga album.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2024-01-30 21:00

När Amena Alsameai under sommaren 2022 klev upp på scenen inför ett fullsatt Ullevi började det ovanligt nog pirra i magen. För det mesta blir hon inte nervös när hon står på scen, men med över 70 000 personer i publiken kickade nerverna in. Hon hade blivit inbjuden att sjunga tillsammans med Håkan Hellström – en i Sverige välkänd artist, men för Amena helt okänd.

– Det var kanske lite tur att jag inte visste vem han var innan. Då hade jag nog blivit ännu mer nervös, säger hon och skrattar.

undefined
Efter att ha blivit känd för svenska folket genom Idol fick Amena åka runt på gig över hela landet. Vid ett av de tillfällena träffade hon den producent, Stefan Örn, som hon jobbar med idag.

Vimmerby Tidning har stämt träff med Amena Alsameai (artistnamn: AmenA) på det lokala fiket Bakfickan, för att prata om det album hon ska släppa i början av februari. Hennes debutalbum.

– Namnet på albumet är "Guidebook" för att jag vill visa vägen för människor som jag som känner för mycket ibland. Livet kan vara tungt, men ingen är ensam.

Låtarna på albumet har Amena i huvudsak skrivit själv, med stöttning från låtskrivarna Sandra Bjurman och Stefan Örn. En av låtarna på debutalbumet är särskilt viktig för henne själv. Den har hon skrivit som ett brev till sin mamma, för att förmedla hur viktigt det känns för henne att få göra sin grej och att gå sin egen väg. Amena förklarar att det i kulturen hon kommer från inte betraktas som en karriär att vara artist och att det har varit svårt för mamman att förstå det dottern vill göra. Nu när hon förstått att det är fullt möjligt att leva på musik är hon dock exalterad för sin Amenas skull.

– Mamma har alltid velat att jag ska bli läkare, men i den låten säger jag att jag är en läkare på mitt eget sätt. För mig är musik helande, säger Amena.

undefined
Låttexterna på albumet har hon i huvudsak författat själv, men med hjälp och stöttning från låtstivaren Sandra Bjurman och producenten Stefan Örn. "Jag har alltid gillat att skriva, men inte vågat skriva låtar. Fast efter Idol började jag göra det", säger Amena.

Hon berättar att hon hittar inspiration lite överallt när hon skriver, i allt från känslor och människor till natur och färger.

– Låtarna grundar sig i olika upplevelser som jag har varit med om. De handlar också om viktiga ämnen vi borde prata med om, så som krig, natur och miljö eller att hitta sin egen väg.

Vissa av texterna är inte skrivna som låttexter från början, utan är baserade på anteckningar som kommit till när Amena haft behov av att skriva av sig. En låt hon på albumet som hon själv känner mycket för har namnet "Empty" och handlar om vad hon och familjen kände när de tvingades fly krigets Jemen.

– Vi började spela in låtarna för ungefär två år sedan, men vissa texter hade jag börjat skriva redan innan jag var med i Idol. Det har varit en lång process, men jag har njutit av varje stund.

undefined
Amena Alsameai, 22, var en av deltagarna i tv-programmet Idol, säsongen 2021. Nu ska hon släppa sitt första fullständiga album.

Du har stått på både stora och små scener, allt från Ullevi till Tuna kyrka. På vilken typ av scen trivs du bäst?

– För mig känns både stora och små scener som hemma, men det blir ju mer intimt när det är en liten scen och man kan se publiken, få ögonkontakt med människor och följa deras reaktioner. Så på det sättet känner jag mig mer hemma där.

undefined
För ungefär ett år sedan framförde Amena Alsameai bandet Kents låt "Kärlek väntar", på en hyllningskonsert i Tuna kyrka.
undefined
Vimmerbytjejen Amena placerade sig bland de tio bästa i Idol 2021.

Nyligen dök Amena också upp i tv-rutan när hon uppträdde i programmet Go'kväll.

Där uppträdde du i strumplästen – vad beror det valet på?

– Jag känner att man får mer kontakt med jorden på något sätt. Jag känner mig mer bekväm och sjunger bättre utan skor, så jag tar alltid av dem innan jag ska sjunga.

För Amena är ett framtida mål att verkligen kunna jobba med musik på heltid, men hon är medveten om att det är en tuff bransch med mycket konkurrens.

– Så just nu ska jag börja plugga istället. I februari börjar jag läsa svenska och engelska på komvux för att utveckla mina språkkunskaper mer. Det känns viktigt.

undefined
Amena Alsameai föddes i Jemen, men hamnade i Sverige efter att ha flytt från krig. Nu har hon bott i Vimmerby i ungefär fyra år.
Tanken var att Amena Alsameai skulle åka ut på en liten turné under våren, men den blev inställd. Nu ligger istället fokus på albumsläppet och alldeles snart ska hon börja plugga svenska och engelska på komvux.
Tanken var att Amena Alsameai skulle åka ut på en liten turné under våren, men den blev inställd. Nu ligger istället fokus på albumsläppet och alldeles snart ska hon börja plugga svenska och engelska på komvux.
Personligt

Namn: Amena Alsameai

Artistnamn: AmenA

Ålder: 22 år

Aktuell med: Släpper debutalbum i början av februari. Börjar plugga svenska och engelska på komvux om en månad.

Gör på fritiden: Målar, tittar på serier och filmer (just nu ligger amerikanska The Office och Bäst i test högt på listan)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!