Amningen fortsätter att minska

Amningen fortsätter att minska i Sverige. Varför?- Dagens unga mammor har ett helt annat tempo. Det går ut över amningen, säger Lena Liljeqvist-Steiring, Anette Leijon och Helene Sandberg på BVC i Vimmerby.Men ett nytt sätt att se på amning spelar också stor roll i statistiken.

Vimmerby2012-10-02 06:27

Distriktsskötersketrion vid morgonkaffet på Barnavårdscentralen i Vimmerby har samlad gedigen yrkeserfarenhet.
- Nu är man inne på andra generationen, säger Anette Leijon, som jobbat på BVC i 20 år.
Enligt senaste statistiken från Socialstyrelsen fortsätter amningen att minska, som den gjort i flera år. Av barnen som föddes i Sverige 2010 var det bara 63 procent som ammades, helt eller delvis, när de var ett halvår gamla, vilket är en minskning med 9,5 procentenheter jämfört med 2004.

Ny definition
Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar att barnet ammas helt i sex månader. Efter det första halvåret rekommenderar Livsmedelsverket och Socialstyrelsen av näringsmässiga skäl att amningen kompletteras med annan föda.
Lena Liljeqvist-Steiring, Anette Leijon och Helene Sandberg vill inte dra alltför stora växlar på statistiken. Enligt WHO:s nya, betydligt striktare definitioner för vad som är hel eller enbart amning får barnet inte ges något annat än bröstmjölk.
- Tidigare räknades det som enbart amning även när man infört smakportioner, bara man inte bytte ut något mål. Nu räcker det med att man doppar fingret i ett smakprov och ger barnet två gånger i veckan så är helamningen bruten.
Som en konsekvens av definitionsändringen minskade andelen barn som enbart ammades till förmån för delvis amning.
Men det här förklarar inte allt. Amningen minskar i hela landet och Vimmerby är inget undantag.
Socialstyrelsens statistik för 2010 visar att 97 procent av mammorna ammade sitt barn en vecka efter förlossningen. Något som tyder på att de flesta har ambitionen att amma.
- Det vanliga är att man ammar helt de första tre-fyra månaderna och sedan börjar med tillägg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om