Andra advent kan bli vit i Vimmerby och Hultsfred

Vädret fortsätter i samma anda som de senaste dagarna – molntäcket ligger stadigt kvar hela veckan över Sverige. Men ju längre veckan går blir det allt kallare i Vimmerby och Hultsfreds kommuner. Det finns både solchanser och snöchanser.

Så här vitt, som i januari 2021, lär det knappast bli den kommande veckan, men möjligen kommer ett vitt täcke som med solens hjälp lyser upp andra advent.

Så här vitt, som i januari 2021, lär det knappast bli den kommande veckan, men möjligen kommer ett vitt täcke som med solens hjälp lyser upp andra advent.

Foto: Jimmy Karsson

Vimmerby2022-11-27 20:29

Men det är lätt nederbörd som väntas i hela Sverige den kommande veckan. I Götaland i form av lätta regnskurar och norrut i form av lätt snöfall.

– Det är inget stort och sammanhängande nederbördsområde. Det handlar mer om lite snö och regn här och var i landet, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog vid SMHI.

Molntäcket gör att temperaturen inte varierar särskilt mycket mellan dag och natt och hålls också till stor del på samma nivå under hela veckan. Veckan börjar kring plus 3–4 i våra trakter för att under veckoslutet snarare ligga kring nollan. I tiodygnsprognosen syns både snöfall och solchanser under kommande helg.

Det statiska väderläget beror på att vi befinner oss mittemellan ett mäktigt högtryck över Ryssland och ett omfattande lågtrycksområde ute på Atlanten – vilket gör att vi har en sydostlig luftström över landet, enligt Rehn Wittskog.

Det här bidrar till att regnskurar genereras över vattnet som kan dra in över ostkusten. Därför finns det fortfarande vissa frågetecken kring nästa helg då något kallare luft väntas dra in över landet och Östersjön.

– Det skulle kunna dra in lite mer sammanhängande snöområden över framför allt ostkusten. Men det är fortfarande osäkert, säger Rehn Wittskog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!