Andra bullar på stans kommunala caféer

Dansar ostfrallan i munnen?
Nja, kanske inte. Men nu kanske det blir andra bullar på Vimmerby kommuns kaféer. Personalen har i varje fall fått inspiration av Mattias Larsson, också känd som Fredagskocken.
– Jag tycker det är otroligt roligt att inspirera. Det är lättare att hitta kreativiteten om man lär sig bryta invandra mönster.

Fredagskocken Mattias Larsson sprider inspiration till kommunal cafépersonal.

Fredagskocken Mattias Larsson sprider inspiration till kommunal cafépersonal.

Foto:

Vimmerby2017-03-15 10:20

Kommunens kafépersonal fick ett trevligt avbrott i vardagen och chansen att träffa kollegor över vitkål och matvete.

Nåja, lite mer än så hade kocken, kokboksförfattaren, föreläsaren och måltidsinspiratören Mattias Larsson med sig till Vimmerby.

Men han pratar gärna om det närodlade.

– Man kan göra hur mycket kul som helst med vitkål, morötter och matvete. Det är klimatsmart och jättebilligt. Men man måste bygga smaker och se till att varje tugga inte smakar likadant. Det ska dansa i munnen, brukar jag säga.

Smaklökarna behöver lite salt, lite syra, lite sötma. Variation och olika texturer. Men det är väldigt lätt att man gör samma tillbehörssallad vareviga dag, samma ostfralla med en salladsbit och paprikaring.

– Hjärnan är lat. Vi måste ta en annan väg ibland och fråga oss själva varför vi väljer det här brödet, och om det inte finns någon annan grönsak eller något annat pålägg. Själv gör jag nästan aldrig samma sak, likadant, när jag lagar mat.

Mattias Larsson gav tips om hur man blir mera smaksäker och det blev diskussioner om vad olika människor uppfattar som gott, hur man kan vinna mycket med planering och förberedelser och inspirationsdagen avslutades förstås med smakbyggande i praktiken.

– Vi kommer att göra lite roliga mackor, nya sallader, matpajer och lite sött.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om